Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2002 00:02

Οι λογιστικές έρευνες πιέζουν τις μετοχές

ΜΕ ΠΤΩΣΗ έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, καθώς οι εκτεταμένες έρευνες στα λογιστικά επιχειρήσεων επανέφεραν τις ανησυχίες για περισσότερα φαινόμενα απάτης, ενώ οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις χρηματιστών επηρέασαν τις μετοχές από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Η Banc of America Securities υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για μια σειρά κατασκευαστών εξοπλισμού επεξεργαστών, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές κερδών αυτών των επιχειρήσεων θα επηρεαστούν από τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εταιρικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στο χώρο των ημιαγωγών.

Στην Ευρώπη οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ρευστοποιήσεις κερδών ειδικά σε μετοχές της Ericsson και της Zurich Financial. Η πτώση αντανακλά τις αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της αγοράς, καθώς η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι σταθερή, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι αρκετά ελκυστικές για να οδηγήσουν σε κέρδη. Οι επενδυτές αμφιβάλλουν εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι τόσο ισχυρή για να ενισχύσει τα κέρδη και να παρατείνει την πρόσφατη άνοδο.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά κατά 1,3%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 των blue chips της Ευρωζώνης έχανε 1,7% της αξίας του. Η πτώση υποκινήθηκε από μετοχές που είχαν παρουσιάσει άνοδο κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, περιλαμβανομένης της Ericsson, της Zurich Financial, της Axa και της Vivendi Universal. Η μετοχή της Ericsson έχασε 16,5% της αξίας της, αφού είχε εκτοξευθεί κατά 67% τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις από τα χαμηλά επίπεδα δεκαετίας.

Συναλλασσόμενοι αναφέρουν ότι η άνοδος των προηγούμενων συνεδριάσεων οφείλεται στην εκτεταμένη αγορά χρεογράφων μέσω του short-covering, από τη στιγμή που απαγορεύθηκε στα αντισταθμιστικά ταμεία να πωλούν μετοχές μέσω αυτής της τακτικής.

Ο τομέας επεξεργαστών δέχθηκε πιέσεις από τη στιγμή που δύο εταιρείες από την Ταϊβάν υποβάθμισαν τους στόχους για τα κέρδη τους λόγω των χαμηλών τιμών των επεξεργαστών. Η κατασκευάστρια εξοπλισμού τσιπ ASML και η Philips «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 9,8% και 3,3% αντίστοιχα. Η Infineon υποχώρησε κατά 5,7%, ενώ η STMicroelectronics κατά 5,4%. Εξαίρεση αποτελεί η ΑΒΒ, ο μεγαλύτερος όμιλος μηχανολογικών εφαρμογών στην Ευρώπη, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 15,5% εν μέσω προσδοκιών ότι θα πωλήσει το τμήμα μισθώσεών της την προσεχή εβδομάδα με σκοπό τη μείωση του χρέους.

Τέλος, στο Τόκιο οι μετοχικές τιμές ενισχύθηκαν για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στα blue chips.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ