Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2002 07:24

Προβληματισμός για πληθωριστικές πιέσεις από τις αυξήσεις στην αγορά

«Μάχη» με την ακρίβεια, είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου μπορεί να υπάρξει νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Την Τετάρτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην καθιερωμένη του ομιλία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και ο προβληματισμός εστιάζεται στις πληθωριστικές πιέσεις, που προκαλούν οι συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομίας, σχεδιάζει εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, με σύνθημα «Το ευρώ σας έχει αξία», ενώ ο Νίκος Χριστοδουλάκης έχει διαμηνύσει ότι θα δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», αντιτείνει τις λευκές λίστες στις οποίες αναγράφονται οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα σε χαμηλές τιμές, λέγοντας μάλιστα πως αυτοί οι κατάλογοι είναι πιθανόν να αποστέλλονται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Την Παρασκευή, οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις, αναβλήθηκε όμως για έναν χρόνο η εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκινά από σήμερα διερευνητικές επαφές με παράγοντες της αγοράς, με στόχο να καταλήξουν σε νέες συμφωνίες κυρίων, ώστε να αποφευχθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις, κυρίως στα τρόφιμα και στα είδη των σούπερ μάρκετ.