Κόσμος
Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 11:05

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η κατάσταση στη γειτονική Συρία με τις συνεχιζόμενες αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι αποτυχημένες επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), η είσοδος των κομμάτων και των υποψηφίων στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου αλλά και η διάθεση 110 εκ. ευρώ προς τους γεωργοκτηνοτρόφους είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η κατάσταση στη γειτονική Συρία με τις συνεχιζόμενες αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι αποτυχημένες επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), η είσοδος των κομμάτων και των υποψηφίων στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου αλλά και η διάθεση 110 εκ. ευρώ προς τους γεωργοκτηνοτρόφους είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ημερήσιος Τύπος έχουν να κάνουν με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2010 – 2014, σύμφωνα με την οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 θα κατέλθει στο 2,5%, οι κατηγορίες κατά γραφείων εξεύρεσης εργασίας ότι «πλασάρουν γυναίκες» στην πορνεία, το πρόγραμμα της καναδικής εταιρείας Northern Lion Group Corp για εξόρυξη χρυσού στην Κύπρο, δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τέλος το θλιβερό απολογισμό των 12 τραυματιών από τη ρίψη κροτίδων.

«Φιάσκο ανΥΚΑΝων σε στημένες υποθέσεις» είναι ο κύριος τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αλήθειας», με την εφημερίδα να γράφει ότι «τέσσερεις αποτυχημένες επιχειρήσεις, τις οποίες η ίδια είχε οργανώσει προκειμένου να συλλάβει εμπόρους ναρκωτικών, κατέγραψε στο ενεργητικό της η ΥΚΑΝ από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Οι παράνομοι κατάφερναν και ξέφευγαν από τους αστυνομικούς της ΥΚΑΝ, ενώ μαζί τους έπαιρναν και τις εξαρτησιογόνες ουσίες». Αλλού η «Αλήθεια» κάνει λόγο για βαρύτατες κατηγορίες που διατυπώνουν οι Αρχές κατά γραφείων εξεύρεσης εργασίας, «ότι λειτουργούν ως κύκλωμα για εμπόριο αλλοδαπών γυναικών».

Υπό τον τίτλο «δεν βρήκαν κάνναβη βασάνισαν υπόπτους», ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα του σημερινού του φύλλου ότι «μέλη της ΥΚΑΝ με απειλές συγκάλυψαν άγριο ξυλοδαρμό». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στο νοσοκομείο κατέληξαν δυο νεαροί οι οποίοι κτυπήθηκαν από μέλη της ΥΚΑΝ, στη διάρκεια επιχείρησης η οποία διεξήχθη το βράδυ της 1ης Απριλίου». Αλλού ο «Πολίτης» παρουσιάζει «απόρρητη έκθεση προς το Υπουργικό (Συμβούλιο)» που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2010 – 2014, κάνοντας λόγο για θετική αναθεώρηση των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών αφού προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατέλθει το 2012 στο 2,5%.

«Η Σημερινή» φιλοξενεί σήμερα στο πρωτοσέλιδο της τον τίτλο «Λουτρό αίματος – Είκοσι πέντε νεκροί, χθες, στη Συρία», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, γράφοντας ότι το καθεστώς που κυβερνά τη Συρία έστειλε το στρατό να καταστείλει βίαια τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα 25 διαδηλωτές να σκοτωθούν στη νότια πόλη Ντεράα. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν επιβολή κυρώσεων. Σε δεύτερο της θέμα γράφει ότι το πρόγραμμα της καναδικής εταιρείας Northern Lion Group Corp για εξόρυξη χρυσού στην Κύπρο επικεντρώνεται σε τρεις άξονες, οι οποίοι αφορούν την εξασφάλιση αδειών για έρευνες, γεωτρήσεις και εξορύξεις, τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών αναλύσεων πετρωμάτων και τη διάθεση τίτλων με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Φουλάρουν για τελική επίθεση», γράφει στο κύριο του θέμα ότι «κόμματα και υποψήφιοι ανεβάζουν ρυθμούς μπαίνοντας στην ευθεία» καθώς «η επιστροφή από τις γιορτές του Πάσχα σηματοδοτεί και την είσοδο στην τελική ευθεία των εκλογών» με τις κομματικές μηχανές να έχουν φουλάρει και τα εκλογικά επιτελεία να έχουν καταστρώσει από καιρό τα σχέδια τους για την τελική μάχη. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «12 τραυματίες στον ‘πόλεμο του Πάσχα’» αναφέροντας πως «ούτε και φέτος κύλησε αναίμακτα η Μεγάλη Εβδομάδα αν και σε σχέση με προηγούμενες χρονιές τα μέτρα της Αστυνομίας έπιασαν τόπο» καθώς «κατασχέθηκαν συνολικά 38.000 κροτίδες».

Τέλος η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «110 εκατομμύρια ευρώ στους γεωργοκτηνοτρόφους», γράφει στο κύριο της θέμα ότι συνολικά γύρω στα 110 εκ. ευρώ αναμένεται να πάρουν αυτές τις μέρες οι γεωργοκτηνοτρόφοι της Κύπρου μέσω του ΚΟΑΠ με τα όλα τα ποσά να προέρχονται από εθνικά κονδύλια. Οπως προσθέτει η εφημερίδα με τα συγκεκριμένα ποσά, το σύνολο των χρηματικών επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς από την 1η Μαρτίου 2008, θα φθάσει τα 500 εκ. ευρώ. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει ώθηση για την περιφερειακή ειρήνη, τονίζοντας ότι το Κυπριακό θα λυθεί.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)