Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 12:11

Αθ. Ορφανίδης: «Πολύ κακή ιδέα» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και οποιαδήποτε πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν λάθος, εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου. Γ. Στουρνάρας: Καταστροφική για τις τράπεζες μια αναδιάρθρωση με haircut.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και οποιαδήποτε πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν λάθος, εκτίμησε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης.

«Μια αναδιάρθρωση θα ήταν λάθος. Δεν θα ήταν επιθυμητή για την ελληνική οικονομία, για την οικονομία της ευρωζώνης, δεν θα ήταν απαραίτητη και είναι απλά μια πολύ κακή ιδέα», τόνισε ο Ορφανίδης σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία.

Γ. Στουρνάρας: Καταστροφική για τις τράπεζες μια αναδιάρθρωση με haircut

Καταστροφική τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θεωρεί μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με haircut ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, καθώς μέχρι το τέλος του 2010 έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σήμερα διαπιστώνει μια κόπωση και τονίζει πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο τολμηρό όσο θα περίμενε, οπότε χρειάζεται πιο συχνή παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Για τον κ. Στουρνάρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα είναι η αμφίσημη στάση της Γερμανίας που δεν φαίνεται να ξέρει καλά τι επιθυμεί.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστηρίζει επίσης ότι η κρατική περιουσία υπολογίζεται σε 280 δισ. ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα έφερναν το χρέος της Ελλάδος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. στο 125% του ΑΕΠ.

Προτείνει πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση της δημοσίας γης, και για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την επιτάχυνση απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της Ε.Ε. αξίας 17 δισ. ευρώ.