Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2002 12:57

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

Κέρδη σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία για την άνοδο του αριθμού των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανακάμπτει. Η μετοχή της Bayerische Motoren Werke AG οδηγούσε την άνοδο, καθώς και εταιρειών οι οποίες θα ευνοηθούν από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50, κέρδιζε ποσοστό 0,2% φθάνοντας στις 2.827,16 μονάδες στις 9:57' π.μ. ώρα Λονδίνου. Οι πωλήσεις κατοικιών εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο τον Ιούλιο, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για το έτος που διανύουμε, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

«Ελλείψει αρνητικών ειδήσεων, η τάση των αγορών είναι ανοδική», λέει ο Thomas Pethofer, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 3,5 δισ. ευρώ (3,4 δισ. δολ.) με την Gerling Investment in Cologne.

Η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, η οποία πέρυσι πραγματοποίησε περίπου το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ, κέρδιζε ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 39,50 ευρώ. Η μετοχή της Bayer κέρδιζε ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 25,20 ευρώ. Οι πωλήσεις της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας χημικών της Ευρώπης, πραγματοποίησε το 1/3 των πωλήσεών το 2001 στη Βόρειο Αμερική. Η μετοχή της Volkswagen σημείωνε άνοδο 1,6%, φθάνοντας στα 49,05 ευρώ. Το 20% των εσόδων της αυτοκινητοβιομηχανίας πέρυσι, προήλθε επίσης από τις πωλήσεις της στη Βόρειο Αμερική.

Κέρδη 2,6% σημείωνε η μετοχή της Zurich Financial Services AG, φθάνοντας στα 176,5 ελβετικά φράγκα, ενώ υποχώρηση κατά 4,4% παρουσίαζε η μετοχή της γερμανικής εταιρείας πολυκαταστημάτων KarstadtQuelle AG, φθάνοντας στα 21,39 ευρώ. Απώλειες 1,4% σημείωνε και η μετοχή του μεγαλύτερου οργανισμού χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ολλανδίας, ING Groep NV, κατά 1,4%,φθάνοντας στα 23,37 ευρώ. Η μετοχή της διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα.