Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2002 15:56

Οι παραγωγικοί φορείς για τις ανατιμητικές τάσεις

«Δεν έχει γίνει καμία αύξηση στις χονδρικές τιμές των βιομηχανιών συσκευασμένων τροφίμων μετά τις ετήσιες αναπροσαρμογές που έγιναν από το Σεπτέμβριο του 2001 μέχρι το Μάρτιο του 2002», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων αναφορικά με το θέμα των ανατιμήσεων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι αυξήσεις των προϊόντων του κλάδου ήταν οι μικρότερες από τους υπόλοιπους κλάδους που διαμορφώνουν το υπόλοιπο 91% του δείκτη τιμών.

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων αναφέρεται ότι οι βιομηχανίες καθορίζουν μόνο τη χονδρική τιμή, ενώ η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής καθορίζεται ελεύθερα από τον τομέα μεταπρατικού και λιανικού εμπορίου.

Η ΓΣΕΒΕΕ από την πλευρά της τονίζει τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν βρεθεί από καιρό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι απορρίπτει το «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολυθεί για να ριχτούν τα βάρη των ανατιμήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προβολή επιλεκτικών περιστατικών και επισημαίνει ότι οι ανατιμητικές τάσεις είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.