Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες της χώρας να βάλει σε τάξη το χρέος της βρίσκονται σε καλό δρόμο. FAZ: Θα κοστίσει πιο ακριβά μια καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες της χώρας να βάλει σε τάξη το χρέος της βρίσκονται σε καλό δρόμο.
«Είμαι αισιόδοξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα» που θέτει τις βάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δήλωσε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους.
Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στο κλιμάκιο της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) Σερβάς Ντερούζ.
Σε συνέντευξή του στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» τόνισε πως μια αναδιάρθρωση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1962758 .
Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε και ο ανώτερος σύμβουλος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ.
Κατά την τακτική ενημέρωση του ΔΝΤ, ο κ. Χόλεϊ επεσήμανε ότι όταν σχεδιάσθηκε το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας συμπεριλήφθηκε σε αυτό η δέσμευση ότι η χώρα θα εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτή η δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει.
FAZ: Θα κοστίσει πιο ακριβά μια καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης
Στα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έχουν εκτιναχθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναφέρονταν χθες οι γερμανικές εφημερίδες, σχολιάζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις ενδεχομένης καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο ελληνικός λογαριασμός», που υποστηρίζει πως εάν δρομολογηθεί όντως αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε ο Γερμανός φορολογούμενος θα πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού.
Οι περισσότερες τράπεζες και οι ασφάλειες θα αντέξουν τις απώλειες στους ισολογισμούς τους, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα ρίσκα από τα παλιά χρέη της Hypo Real Estate παραμένουν.
Όπως αναφέρει, μετά την κρατικοποίησή της η εν λόγω τράπεζα μπορεί να μετέφερε τις απαιτήσεις έναντι των ελληνικών ομολόγων στην Εταιρεία υπό Εκκαθάριση που δημιούργησε, αλλά τα ρίσκα σοβαρών απωλειών δεν αποσοβήθηκαν.
«Επειδή δε το γερμανικό κράτος είναι ο εγγυητής της Εταιρείας υπό Εκκαθάριση, θα πρέπει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να αναλάβει και την εξόφληση του λογαριασμού», εξηγεί η FAZ. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που δόθηκαν προς την Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος σταθεροποίησης από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης (της ομοσπονδίας και των κρατιδίων).
Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι οι επαπειλούμενες απώλειες δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία αποτροπής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, «διότι μια καθυστερημένη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα κοστίσει ακόμη πιο ακριβά».