Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2002 12:30

ΟΕΚ : Δανειοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου

Αρχισε η εφαρμογή του δανειοδοτικού προγράμματος επιδότησης επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ελευθέριου Τζιόλα.

Στο πρόγραμμα, η διάρκεια του οποίου έχει ισχύ από τις 15/3/2002 μέχρι τις 15/3/2004, μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι ασφαλισμένοι σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών, εφ' όσον πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στον κανονισμό του ΟΕΚ. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν οι πολύτεκνοι, εφ' όσον δεν έχουν ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα πολυτέκνων για τη χορήγηση ατόκου δανείου αγοράς.

Τα δάνεια χορηγούνται από στεγαστικά κεφάλαια των τραπεζών και εξοφλούνται σε 15 χρόνια σε μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Ο ΟΕΚ, επιδοτεί το επιτόκιο αυτών των δανείων για εννέα χρόνια παράλληλα με το δημόσιο, που επιδοτεί το ίδιο επιτόκιο για 7,5 χρόνια.

Το επιτόκιο επί του οποίου υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, είναι το εκάστοτε ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια.

Το ύψος του χορηγούμενου δανείου και το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης στο επιτόκιο, υπολογίζεται με βάση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών των δικαιούχων.

Ο κ. Τζιόλας, επεσήμανε την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει την πολιτική του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι στο ανωτέρω πρόγραμμα του ΟΕΚ, εντάσσονται, με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, κάποιες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Εδώ εντάσσονται οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες (τυφλοί κ.λ.π.), οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω καθώς και οι δικαιούχοι, που ένα προστατευόμενο μέλος τους έχει αναπηρία 67% και άνω. Επίσης, οι συνταξιούχοι λόγω θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, οι εποχιακώς εργαζόμενοι, οι εν χηρεία άνδρες και γυναίκες που προστατεύουν τουλάχιστον ένα (1) παιδί, οι άγαμες μητέρες, οι πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίσθηκαν και είναι άστεγοι, εφ' όσον καταβάλλουν την αναλογούσα εισφορά κ.λ.π.

Από το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ, αποκλείονται όσοι έχουν πάρει οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας τους οποιασδήποτε μορφής στεγαστική συνδρομή από τον Οργανισμό, πλην της επιδότησης ενοικίου. Επίσης οι δικαιούχοι εργατοϋπάλληλοι δεν πρέπει να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, ικανά να εξασφαλίσουν την στέγαση τους.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι και δικαιούχοι του στεγαστικού προγράμματος του ΟΕΚ, μπορούν να απευθυνθούν και να υποβάλλουν αιτήσεις στα κατά τόπους περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού, που λειτουργούν σε κάθε νομό.