Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2002 14:42

Οι δηλώσεις Τσέινι εκτίναξαν την τιμή του μπρεντ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών εκτινάχθηκε η τιμή του μπρεντ κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις στο International Petroleum Exchange (IPE) του Λονδίνου μετά την «πολεμική ιαχή» των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, σε ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των Βετεράνων Πολέμων στο Εξωτερικό, έσπασε την εξαήμερη σιωπή της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά το Ιράκ υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος της απραξίας κατά του Σαντάμ Χουσεϊν είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ανάληψης δράσης εναντίον του.

Οι ανησυχίες για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ εκτίναξαν την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου στο IPE στα 27,85 δολάρια το βαρέλι.

Η ομιλία του Τσέινι ήλθε μετά από την κριτική άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβερνήσεως του πατρός Μπους Τζέιμς Μπέικερ, και ο οποίος ήταν ο τελευταίος αμερικανός αξιωματούχος που συνέστησε σύνεση.

Οι τιμές του αργού είχαν ήδη σημειώσει άνοδο κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του σημερινού επιπεδου των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τόνισε ότι θα προτρέψει τα υπόλοιπα μέρη του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν τις σημερινές ποσοστώσεις ως προς την παραγωγή των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού.

Τη σημερινή άνοδο των τιμών ευνόησαν, τέλος, και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Ιβάν Ματλάσοφ, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να εξάγουν μόνο το 20% της παραγωγής τους, καθώς η Ρωσία χρειάζεται να αποκτήσει διαθέσιμα αποθέματα αργού.