Τα επιτόκια των έκτακτων δανείων που θα λάβει η Πορτογαλία από ΕΕ και ΔΝΤ θα είναι κάπως χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ Γιούργκεν Κρούγκερ.
Τα επιτόκια των έκτακτων δανείων που θα λάβει η Πορτογαλία από ΕΕ και ΔΝΤ θα είναι κάπως χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ Γιούργκεν Κρούγκερ.
Όπως ανέφερε, τα επιτόκια για τα δάνεια από την ΕΕ είναι υψηλότερα από του ΔΝΤ αλλά η ΕΕ επιδιώκει την εναρμόνισή τους. Το επιτόκιο του ΔΝΤ κυμαίνεται μεταξύ 3,25% και 4,25%.
H οριστική απόφαση για τους όρους δανεισμού από την ΕΕ θα ληφθεί από το Ecofin, σημείωσε ο Κρούγκερ, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα κυμαίνονται κάπως χαμηλότερα από τις 200 μονάδες βάσης επί του κόστους δανεισμού του EFSF που ισχύει για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Λίγο νωρίτερα, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών της χώρας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος δήλωσε πως το πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, ωστόσο οι όροι που το συνοδεύουν αναμένεται να φέρουν ύφεση το 2011 και το 2012. Έτσι, επιβεβαίωσε τις πηγές του Reuters που έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 2%, τόσο στο 2011 όσο και το 2012, εξαιτίας των φοροεπιβαρύνσεων και των περικοπών που προβλέπονται στη συμφωνία με την τρόικα. Το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να διογκώνεται έως το 2013, για να ακολουθήσει πτωτική πορεία στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε τα μέτρα του πακέτου. Όπως ανέφερε, θα αυξηθούν οι φόροι κατανάλωσης, όχι όμως και εισοδήματος. Εκανε ακόμη γνωστό ότι οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την επιτάχυνση και εμβάθυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 11% που είναι σήμερα στο 13% το 2013, ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2011 και επίσης 2% το 2012.
Επισήμανε πάντως πως το πρόγραμμα «δεν είναι απαξιωτικό» και δείχνει στην Πορτογαλία το δρόμο για την έξοδο από μία χωρίς προηγούμενο κρίση.
Αργά την Τρίτη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε ότι η Λισαβόνα κατέληξε ύστερα από εβδομάδες διαβούλευσης σε τριετή συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σε ανακοίνωσή τους ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασαν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Πορτογαλίας, υποστηρίζουν όλες οι πολιτικές ομάδες της χώρας και ότι η επιτυχία του απαιτεί «εθνική προσπάθεια».
Σημειώνεται, επίσης, ότι το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, σε ένα πακέτο προ-αναπτυξιακών μέτρων, το οποίο έχει στόχο να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους. Δεύτερον, σε ένα πακέτο «φιλόδοξων δημοσιονομικών μέτρων», με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Τρίτον, σε ένα πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
«Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί τεράστιες προσπάθειες από τον πορτογαλικό λαό», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο Όλι Ρεν, σημειώνοντας την πρόθεση των Πορτογαλικών Αρχών να προστατέψουν τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. «Είναι καθοριστική στιγμή για την Πορτογαλία», καταλήγουν οι δύο αξιωματούχοι, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους ότι ο λαός της Πορτογαλίας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Το απόγευμα, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία δεσμεύθηκε να τηρήσει στο ακέραιο τους στόχους του προγράμματος δανεισμού που διαπραγματεύθηκε η μεταβατική σοσιαλιστική κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Πέντρου Πάσους Κοέλιου.
Στηρίζει το τριετές πρόγραμμα η αντιπολίτευση
Ο Πάσους Κοέλιου εξέφρασε την «πλήρη δέσμευσή του στους στόχους» που περιλαμβάνονται στο τριετές πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Lusa από το Λονδίνο, όπου ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της πορτογαλικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί επίσκεψη.
Επικεφαλής στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην Πορτογαλία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 5ης Ιουνίου, το PSD έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα υπερψηφίσει το σχέδιο δανεισμού της χώρας ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Χθες βράδυ και το μειοψηφών κόμμα της δεξιάς CDS είχε ανακοινώσει επίσης την υποστήριξή του στο σχέδιο διάσωσης. Όπως τόνισε ο πρόεδρός του Πάουλου Πόρτας «η Πορτογαλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να αποφύγει την αδυναμία ρευστότητας του κράτους», καθώς πρέπει να εκταμιεύσει 5 δισ. ευρώ έως τις 15 Ιουνίου.