Ενταξη των χρεωμένων δήμων σε πρόγραμμα εξυγίανσης, με πάγωμα προσλήψεων, χρηματοδότησης εκδηλώσεων κ.λπ., προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Ενταξη των χρεωμένων δήμων σε πρόγραμμα εξυγίανσης, με πάγωμα προσλήψεων, χρηματοδότησης εκδηλώσεων κ.λπ., προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως έκανε γνωστό 24 δήμοι της χώρας, από τους συνολικά 325 βρίσκονται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, ενώ και άλλοι 34 έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 100%.
Πριν την ένταξη στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές και το πρόγραμμα να εγκριθεί από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, προβλέπει ακόμη υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.
Μεταξύ των διευκολύνσεων που θα έχουν όσοι Δήμοι ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης που θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, περιλαμβάνονται η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής δανείων, μειωμένο επιτόκιο, περίοδος χάριτος αποπληρωμής δανείων (για ορισμένους μόνο) και μείωση του ποσού των δόσεων έως και 50%.
Από τους πλέον χρεωμένους εμφανίζονται μικροί και μεγάλοι δήμοι, όπως: Δήμος Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Ρόδου, Καρδίτσας, Μαρκόπουλου, Βύρωνος, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης.
Μετά την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και τη συμπερίληψή τους στη βάση δεδομένων του υπουργείου, προκύπτει ότι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις όλων των Δήμων (υπερχρεωμένων και μη), χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται σε αυτά οι δημοτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στο ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά τους, σε 735.743.000 ευρώ.