Καθαρά κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 54,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ο Όμιλος κατέγραψε επίσης μείωση στα έσοδα ύψους 12,6%.
Καθαρά κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 54,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Ο Όμιλος κατέγραψε επίσης μείωση στα έσοδα ύψους 12,6% λόγω των συνεχιζόμενων αντίξοων οικονομικών συνθηκών, τη μειωμένη καταναλωτική δραστηριότητα σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, το δύσκολο ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ελλάδα και τον ισχυρό ανταγωνισμό.
Παρά το γεγονός πως η μείωση στα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας το τρίμηνο ήταν λιγότερο αισθητή σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας Ελλάδας μειώθηκαν αρκετά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, όπως διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα -εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των απομειώσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης- διαμορφώθηκαν στα 794 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Η μείωση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, το χαμηλότερο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καθώς και στις σημαντικές προσπάθειες διατήρησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα έξοδα μισθοδοσίας και λοιπά έξοδα.
Στο τρίμηνο ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε από χρέωση 39,7 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τη μείωση προσωπικού και τα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης (8 εκατ. ευρώ για 250 εργαζόμενους στις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, 11 εκατ. ευρώ για περισσότερους από 300 εργαζομένους της Cosmote και του Γερμανού στην Ελλάδα και σχεδόν 21 εκατ. ευρώ για περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους της RomTelecom).
Κάποιοι από τους εργαζόμενους αποχώρησαν από τον Όμιλο κατά τα τέλη του πρώτου τριμήνου, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
Οι καθαρές ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες του Ομίλου μειώθηκαν το τρίμηνο σε 168,4 εκατ. ευρώ από 202,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στην επιδεινούμενη λειτουργική απόδοση και στις αυξανόμενες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, λόγω αύξησης των εμπορευμάτων προς πώληση στη κινητή τηλεφωνία.
«Αντιμετωπίζοντας αντίστοιχες προκλήσεις με αυτές του τέλους του 2010, κυρίως την συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και τις μη ανταγωνιστικές τιμές μας στις αγορές που ρυθμίζονται, τα έσοδα μας συνέχισαν να μεταβάλλονται στο τρίμηνο με ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς του Δ' τριμήνου του 2010. Στη κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, παρότι ο ρυθμός μείωσης εσόδων επηρεάστηκε από την σύγκριση με ένα ιδιαίτερα ισχυρό Α' τρίμηνο του 2010, όταν δεν είχε ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος τιμών, έχουμε αρχίσει πρόσφατα να βλέπουμε σημάδια σταθεροποίησης», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.
Προοπτικές για το 2011
Για το υπόλοιπο του 2011 η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, καθώς και από τα ρυθμιστικά εμπόδια στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα αρχίσει να σταθεροποιείται.
Αναμένεται επίσης οι συνθήκες στις αγορές κινητής τηλεφωνίας των άλλων χωρών να αρχίσουν να βελτιώνονται, ενώ, επιπρόσθετα στην Ρουμανία θα υπάρξουν και οφέλη από την μεγαλύτερη συνεργασία με τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας.
Τα μέτρα αναδιοργάνωσης δραστηριοτήτων, μείωσης του προσωπικού και του κόστους, που εφαρμόστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να αρχίσουν να επηρεάζουν θετικά την απόδοση του Ομίλου κατά τα τέλη του έτους.