Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη τάσσονται εκ νέου αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με συνεντεύξεις τους στον Τύπο.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερχρεωμένη αλλά δεν είναι αφερέγγυα και δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της, υπογράμμισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ μιλώντας σήμερα σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.
«Εν τέλει, μια αναδιάρθρωση δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας», δήλωσε ο Σταρκ και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της.
Ο Σταρκ χαρακτήρισε ρεαλιστικό το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί.
Η δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας εξαρτάται κυρίως από την ίδια τη χώρα, ανέφερε από την πλευρά του το άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο, ενώ τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να αποφευχθεί.
Ερωτηθείς εάν η χώρα θα λάβει επιπλέον δάνεια, ο Νοβότνι ξεκαθάρισε πως «τα πρώτα βήματα πρέπει να τα κάνει η Ελλάδα». «Μόνο όταν θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα εδώ θα μπορέσουμε να εξετάσουμε εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κρίνει κανείς τις επόμενες εβδομάδας», είπε.
Αναφερόμενος στη βοήθεια που πιθανόν να λάβει η Ελλάδα, διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται να είναι νέα δάνεια. «Θα μπορούσε να αφορά και τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής», σημείωσε.
Επανέλαβε, παράλληλα, την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αυτό είναι κάτι που έχει αποκλείσει η ΕΕ, η ΕΚΤ και είναι επίσης προς όφελος της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Εξάλλου, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μια χρεωκοπία ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γονάτιζε το τραπεζικό σύστημα λόγω των ζημιών στα ομόλογα και την αδυναμία αναχρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα έχασε πάρα πολύ χρόνο εξετάζοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της, δήλωσε ο Μπίνι Σμάγκι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Πείστηκαν ότι μια "ελεγχόμενη αναδιάρθρωση" είναι δυνατή πριν καταλάβουν ότι είναι παραμύθι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.
Οι χώρες που χρειάζεται να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους καθυστερούν ιδιαίτερα, υποστήριξε το μέλος της ΕΚΤ, διαχωρίζοντας πάντως την Ισπανία. «Ευτυχώς η Ισπανία αντέδρασε γρήγορα ... που της επέτρεψε να διαχωρίσει τη θέση της από τις άλλες τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).»
«Αλλά ο κίνδυνος της μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει, όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters