Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι συζητήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, χαρακτηρίζοντας πρόωρη κάθε συζήτηση για παροχή νέων δανείων διάσωσης στην Ελλάδα.
Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι συζητήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, χαρακτηρίζοντας πρόωρη κάθε συζήτηση για παροχή νέων δανείων διάσωσης στην Ελλάδα.
Eίναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί οποιοδήποτε ποσό για την χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012, δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε παράλληλα ότι το επιτόκιο των δανείων διάσωσης της Πορτογαλίας θα κυμανθεί μεταξύ 5,5% και 6% και ότι ευελπιστεί πως το σχετικό πακέτο θα εγκριθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών τη Δευτέρα.
Το βράδυ, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε πως η Ευρωζώνη ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει. Ανέφερε ακόμη πως αυτή η επιπλέον βοήθεια μπορεί να απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.
Νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters πως καμία επίσημη διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τη χορήγηση νέου πακέτου βοηθείας στη χώρα.
Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους επιπρόσθετη βοήθεια πιθανόν να χρειάζεται η Ελλάδα και αν είναι δυνατό να της χορηγηθεί αυτή, ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Δεν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών για οποιοδήποτε νέο πακέτο», ξεκαθάρισε. «Οι υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση την επόμενη Δευτέρα, όταν θα λάβουν τα συμπεράσματα της αποστολής ΕΕ/ΔΝΤ η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα».
Προηγουμένως, το πρακτορείο Dow Jones είχε αποκαλύψει, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, ότι τον επόμενο μήνα θα «κλείσει» η συμφωνία για χορήγηση νέας βοήθειας περίπου 60 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών το διέψευσε.
Μέρκελ: Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από το μνημόνιο
Την αισιοδοξία της ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την υλοποίηση του προγράμματος που ακολουθεί εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
«Γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ότι δεν θα κρατήσει μόνο μερικούς μήνες. Αλλά στο τέλος η Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη απ' ότι ήταν στην αρχή του προγράμματος», είπε η κ. Μέρκελ.
Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα κατά τον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε θαρραλέα βήματα».
Η καγκελάριος σημείωσε ότι μένει η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής της 25ης Μαρτίου και υπενθύμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.
«Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και η συμβουλή μου είναι να κάνουμε το ένα βήμα μετά το άλλο».
Τόνισε επίσης ότι περιμένει την έκβαση της επιθεώρησης που πραγματοποιεί η τρόικα στην Αθήνα, προτού αποφασίσει οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων του μνημονίου για την Ελλάδα.
«Χρειάζεται να αναλύσω πρώτα τα πορίσματα της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ πρώτα και δεν μπορώ να σχολιάσω πριν από αυτό», ανέφερε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Όπως σημείωσε, «οτιδήποτε άλλο δεν θα εξυπηρετούσε την Ελλάδα ή την Ευρώπη».
Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Η συζήτηση έγινε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγο πριν τις κατ΄ ιδίαν επαφές του με μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ευρώπη, με έμφαση στα προβλήματα και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.
Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα
«Έχουμε βοηθήσει την Ελλάδα επί ένα χρόνο (και) θα συνεχίσουμε», δήλωσε, από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετέχει στις εργασίες του συμποσίου του ΔΝΤ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας στη Ζυρίχη, με αντικείμενο το διεθνές νομισματικό σύστημα.
«Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση», λέει η πρωθυπουργός της Σλοβακίας
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Reuters Insider η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Iveta Radicova δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει κάποια στιγμή αναπόφευκτη, προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την κρίση χρέους.
«Η κρίση στην Ελλάδα είναι τόσο βαθιά που χωρίς τέτοια μέτρα, η χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων και μόνο δεν βοηθά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι στην όποια αναδιάρθρωση θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι τράπεζες.
«Πρώτα απ΄ όλα, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σημαίνει κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», επισήμανε, ερωτηθείσα για το ποια μορφή θα πρέπει να λάβει η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση. Συμπλήρωσε ότι είναι δυνατές μια σειρά εναλλακτικών επιλογών, όπως η επιμήκυνση.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία, μέλος της ευρωζώνης από το 2009, είχε επικρίνει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διάσωση της χώρας πέρυσι.