Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,8% από 2,7% που ήταν το Μάρτιο.
Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή στα 17 κράτη - μέλη αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,8% από 2,7% που ήταν το Μάρτιο.
Η Eurostat επισημαίνει ότι τα μεταφορικά καύσιμα προσέθεσαν 0,56 ποσοστιαία μονάδα στη συνολική άνοδο του ετήσιου πληθωρισμού, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης προσέθεσε 0,21 μονάδα, ο ηλεκτρισμός 0,12 μονάδα και το αέριο 0,09 μονάδα.
Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% από 1% επικαλούμενη τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Οι αναλυτές αναμένουν άλλες δύο αυξήσεις εντός της χρονιάς, με την επόμενη να τοποθετείται τον Ιούλιο.
Στην Ε.Ε. το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού ανήλθε στο 3,2% από 3,1% που ήταν το Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,5%.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,7% από 4,3%, ενώ στην Κύπρο αυξήθηκε στο 3,5% από 3,2%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (1,5%), την Τσεχία (1,6%) και τη Σουηδία (1,8%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (8,4%), την Εσθονία (5,4%) και τις Λιθουανία και Ουγγαρία (4,4%).
Οι χαμηλότεροι μέσοι όροι 12μηνου καταγράφονται, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ιρλανδία (-0,4%), τη Λετονία (1,3%) και την Ολλανδία (1,4%) και οι υψηλότεροι στη Ρουμανία (7,2%), την Ελλάδα (5%) και την Εσθονία (4,3%).