Ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 7,3 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο.
Ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου ανήλθαν σε 6,01 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ανταποκρίθηκαν το Μάρτιο σε ποσοστό 98,09% στην υποχρέωσή τους για αποστολή μηνιαίων στοιχείων για την οικονομική τους κατάσταση εναντι 97,04% το Φεβρουάριο και 81% τον Ιανουάριο
Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος 2011 ανήλθε σε 7,3 δισ. ευρώ (έναντι 3.315,4 εκατ ευρώ το πρώτο δίμηνο). Το συνολικό αποτέλεσμα επηρέασε αρνητικά η επίδοση του κράτους (κεντρική διοίκηση) που παρουσίασε έλλειμμα 8 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου για τα μηνιαία στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, τα στοιχεία των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των ΟΤΑ θα αποσταλούν μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες συγχώνευσης που προβλέπονται από το Ν.3552/2010 και τα όργανα διοίκησης συγκροτηθούν σε σώμα. Τα στοιχεία των φορέων που δεν απέστειλαν στοιχεία εκτιμώνται με βάση τη βαρύτητά τους στο σύνολο του υποτομέα που ανήκουν. Η βαρύτητα του κάθε φορέα υπολογίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση το έτος 2009.
Σημειώνεται επίσης, πως για λόγους εναρμόνισης των λογιστικών εγγραφών μεταξύ όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης έχει αφαιρεθεί ποσό 917 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους του Ιανουαρίου 2011. Το ποσό αυτό αφορά σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έγιναν στο τέλος του Δεκεμβρίου για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται) και καταγράφηκαν στα έξοδα του Ιανουαρίου.
ΔΗ.ΣΥ: Συνθήκες ασφυξίας και υπερχρέωσης
«Τα περισσότερα από 6 δισ. ευρώ που χρωστάει το δημόσιο, είναι το οξυγόνο που κόβει το ελλειμματικό κράτος από την αγορά και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και υπερχρέωσης», σχολίασε με αφορμή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γ. Οικονόμου.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «όσο δεν περιορίζεται το κράτος και ο βαθμός παρέμβασής του στην οικονομία, τόσο θα περιορίζονται οι δυνατότητες στήριξης της πραγματικής οικονομίας».