Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 11:26

Σε διαβούλευση το σχ/ν για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φ.Αερίου

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Ιουνίου τέθηκε το σχέδιο νόμου για τη Λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου. Αναλυτικά το κείμενο της διαβούλευσης.

Σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, τέθηκε έως τις 5 Ιουνίου το σχέδιο νόμου «Λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου (Ενσωμάτωση οδηγιών 2009/72, 73 και άλλες διατάξεις)» του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το Νομοσχέδιο αφορά στην ενσωμάτωση των Οδηγιών 2009/72/ΕΚ (ηλεκτρισμός) και 2009/73/ΕΚ (φυσικό αέριο), οι οποίες προβλέπουν το διαχωρισμό των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου από τις αντίστοιχες εταιρείες που διαχειρίζονται την υποδομή του δικτύου.

Οι δυο αυτές Οδηγίες επιφυλάσσουν παράλληλα και ένα αναβαθμισμένο ρόλο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με ενίσχυση τόσο των αρμοδιοτήτων της όσο και της ανεξαρτησίας της. Ταυτόχρονα, σημειώνεται, θεσπίζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας των καταναλωτών με κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους για πρόσβαση σε πληροφόρηση και προστασία από καταχρηστικές πρακτικές προμηθευτών, ενώ λαμβάνεται και ιδιαίτερη πρόνοια για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Όπως προαναφέρθηκε, η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011.