Πτώση 1% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την προηγούμενη εβδομάδα, παρά μια μικρή προσπάθεια αντίδρασης, λόγω της φημολογίας για κάποιο νέο σχέδιο διάσωσης που δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα ως τώρα, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Merit Χρηματιστηριακή.
Πτώση 1% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την προηγούμενη εβδομάδα, παρά μια μικρή προσπάθεια αντίδρασης, λόγω της φημολογίας για κάποιο νέο σχέδιο διάσωσης που δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα ως τώρα, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Merit Χρηματιστηριακή.
Όπως σημειώνει η εταιρεία, οι Ευρωπαίοι εταίροι αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για μέτρα και αποκρατικοποιήσεις καθώς έχουν δημοσιοποιηθεί δυσοίωνες προβλέψεις που τοποθετούν το έλλειμμα του 2011 ακόμα και στο 10% του ΑΕΠ με βάση τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα του Μαρτίου.
Συνεπώς, τα μέτρα για το 2011 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ ενώ σχεδιάζεται επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με στόχο τα 15 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012 και όχι για την τριετία 2011-2013 όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, τονίζει η χρηματιστηριακή.
Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά συζητήθηκαν εκτεταμένα πιθανές λύσεις με βάση την επίσημη παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012.
Η προοπτική ενός νέου δανείου, που θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, κολλάει κυρίως στις αρνήσεις του Γερμανικού μπλοκ (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβακία).
Συμπερασματικά, από τη Σύνοδο του Eurogroup σχετικά με το ελληνικό ζήτημα ναι μεν δεν πάρθηκε καμιά απόφαση αλλά τουλάχιστον αναγνωρίστηκε το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση και συζητήθηκαν κάποιες λύσεις με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τη Merit, οι αποφάσεις είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ο διαφαινόμενος διχασμός στους κόλπους της τρόικας και η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων μπορεί να αποβεί επιζήμιος για την οικονομία και για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.
Όσον αφορά στην πορεία του Γενικού Δείκτη, εκτιμά ότι η μικρή ανοδική αντίδραση που παρατηρήθηκε χθες είναι αναμενόμενη αλλά οι χαμηλοί τζίροι αμφισβητούν από μόνοι τους τη δυναμική της, αφού η πλειοψηφία των αγοραστών τηρεί στάση αναμονής μέχρι την έλευση κάποιας θετικής είδησης.
Τεχνικά η διάσπαση των 1390 μονάδων με αυξημένο όγκο θα ήταν μια ένδειξη συνέχισης της αντίδρασης, υποστηρίζει η Merit και εκτιμά ότι η συμφωνία των πιστωτών της Ελλάδας σε μια δραστική λύση είναι ο μόνος καταλύτης που μπορεί να απομακρύνει το Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά του, αυξάνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Αντίθετα, αμφιβολίες για την εκταμίευση της 5ης δόσης, διχασμός μεταξύ των δανειστών για την εξεύρεση λύσης εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε νέα χαμηλά.