Νομοθετική παρέμβαση για επιμήκυνση μέχρι το 2015 της περιόδου «προστασίας» που ορίζει η νομοθεσία περί των τραπεζικών καταθέσεων, πριν ακόμα λήξει η ισχύς του Ν. 3714/2008 (έως 31/12/2011), ώστε να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα ασφάλειας στους ιδιώτες καταθέτες, αλλά και τις επιχειρήσεις, ζητεί η ΕΣΕΕ.
Νομοθετική παρέμβαση για επιμήκυνση μέχρι το 2015 της περιόδου «προστασίας» που ορίζει η νομοθεσία περί των τραπεζικών καταθέσεων, πριν ακόμα λήξει η ισχύς του Ν. 3714/2008 (έως 31/12/2011), ώστε να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα ασφάλειας στους ιδιώτες καταθέτες, αλλά και τις επιχειρήσεις, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) υποστηρίζει σχετική πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο το κράτος εγγυάται καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι ύψους 100.000 ευρώ.
Η ΕΣΕΕ ζήτησε τόσο από το αρμόδιο υπουργείο, όσο και από τις διοικήσεις των ιδιωτικών τραπεζών να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν τον κόσμο με πειστικό τρόπο, ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μετρητά, αφενός μεν δεν διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο, αφετέρου δε υπάρχει διπλός μηχανισμός προστασίας από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και το Ν. 3714/2008.
«Η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στον κατευνασμό συμπεριφορών που φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις τρώμε εδώ και ένα χρόνο από τα έτοιμα», τονίζεται από τη Συνομοσπονδία.
Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι το ΤΕΚΕ έχει προστατευτικό ρόλο, με σκοπό την εγγύηση των αποταμιεύσεων και την καταβολή αποζημιώσεων σε καταθέτες και επενδυτές πελάτες τραπεζών, επίσης με όριο κάλυψης καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, αποζημιώνει ομόλογα και repos μέχρι 30.000 ευρώ αλλά δεν παρέχει κάλυψη σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα επενδυτικά προϊόντα, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία ΕΚ 39/2004.
Το εν λόγω ταμείο είναι ΝΠΙΔ, δεν είναι Δημόσιος Οργανισμός και εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών, έχει διαθέσιμους πόρους 2,97 δις ευρώ και ρευστοποιήσιμο αποθεματικό 1,4 δις ευρώ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να αποζημιώσει καταθέτες ήταν το 1994, τους πελάτες της Aραβο-Eλληνικής Τράπεζας.
Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι η αιμορραγία των τραπεζικών καταθέσεων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο με τις καταθέσεις ιδιωτών να μειώνονται στα 165,5 δις ευρώ των επιχειρήσεων στα 33,6 δις ευρώ και των κατοίκων εξωτερικού στα 26,2 δις ευρώ, όταν τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις ήταν 196,8 δις, 40,6 δις και 34,1 δις ευρώ αντίστοιχα και ενώ αναμένεται να μεταναστεύσουν αλλά 19 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.