Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έγιναν δεκτά με θετικά σχόλια στο εξωτερικό, δεν ήταν ο καταλύτης, όπως αποδείχθηκε, που θα απομάκρυνε την ελληνική αγορά από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έγιναν δεκτά με θετικά σχόλια στο εξωτερικό, δεν ήταν ο καταλύτης, όπως αποδείχθηκε, που θα απομάκρυνε την ελληνική αγορά από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο σχόλιό της.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η αδυναμία ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α. αντικατοπτρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης αφού το έλλειμμα στο τετράμηνο εκτινάχθηκε στα 7,2 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος έχει φτάσει στο 154% του ΑΕΠ, ενώ η άνοδος των spreads και οι συνεχόμενες απειλές από τους οίκους χειροτερεύουν κι άλλο το κλίμα.
Σε αυτό το κλίμα αναζητείται κάτι δραστικό που θα μπορέσει να απομακρύνει από τα χαμηλά, κάτι που θα σχετίζεται με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αφού τα εταιρικά νέα περνούν σε δεύτερο πλάνο και η θετική αυτονόμηση κάποιων μετοχών δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα, σημειώνει η Merit.
Αντίθετα, εκτιμά πως μια νέα υποβάθμιση αυτή τη φορά από τη Moody's και ο διχασμός των πιστωτών της χώρας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέα χαμηλά.
«Στο ορατό μέλλον, θεωρούμε μια συμφωνία σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους για το 2012, ίσως και για το 2013, με το λιγότερο επιζήμιο τρόπο για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ως το μόνο ισχυρό καταλύτη για αναστροφή της πτωτικής τάσης», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.
Προς το παρών ακόμα και η στήριξη των 1280 μονάδων (επίπεδα Μαρτίου 1997) δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, σημειώνει η Merit, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας μικρής ανοδικής αντίδρασης τεχνικής φύσεως, τη στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα.