Kατάπληξη στην έδρα της Κομισιόν προκάλεσε ο δραματικός χαρακτήρας της παρέμβασης της Μαρίας Δαμανάκη για μεγάλες θυσίες ή επιστροφή στη δραχμή. Αντιδράσεις και στο εσωτερικό.
Σενάριο για την απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς και η μεθόδευσή του, υποστηρίζει η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, η οποία καλεί τον ελληνικό λαό να κάνει σκληρές θυσίες για να μην επιστρέψουμε στη δραχμή.
Ο δραματικός χαρακτήρας της παρέμβασης της επιτρόπου προκάλεσε κατάπληξη στην έδρα της Κομισιόν, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του, Ολι Ρεν, ο οποίος, διαψεύδοντας την κα Δαμανάκη, δήλωσε ότι δεν έχει συζητηθεί ποτέ, ούτε έχει τεθεί από καμία χώρα θέμα απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ.
Στη γραπτή δήλωση, η οποία εκδόθηκε μόνο στα ελληνικά, η επίτροπος, αφού αναφέρει ότι «η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι σε κίνδυνο», στη συνέχεια προσθέτει ότι «το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η μεθόδευσή του».
«Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά, έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή», ανέφερε.
* Η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση της επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της για τη μείωση του ελλείμματος και την αντιμετώπιση του χρέους, επιδιώκοντας να συνεννοηθεί και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Παράλληλα, διαβεβαίωναν ότι «θεσμικά δεν υπάρχει ούτε καν νύξη στο ενδεχόμενο» το οποίο θίγει η κα Δαμανάκη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, εκτίμησε πως «είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως "μέσα ή έξω από την Ευρώπη" και "μέσα ή έξω από το ευρώ", όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».
«Αυτό που αφορά το λαϊκό συμφέρον δεν είναι το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", αλλά το "έξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία"», παρατήρησε το ΚΚΕ, ενώ το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ σχολίασε: «Πού και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε...».
Ο ΣΥΝ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της κας Δαμανάκη «αναπαράγουν τη χθεσινή θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα».
«Οι πληροφορίες για δήθεν απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ σπέρνουν στην κοινωνία τον πανικό. Θέλουν να τροφοδοτούν διλήμματα για να περάσουν τα μέτρα. Το ίδιο κάνουν κι εκείνοι που μιλάνε γενικά και αόριστα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Με ποιο ερώτημα, με ποιο στόχο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης για να συμπληρώσει: «Κάποιοι θέλουν να επενδύουν πολιτικά πάνω στην ρευστότητα, περιφρονώντας την αγωνία και τα μεγάλα προβλήματα μιας κοινωνίας που υποφέρει».
Για παιχνίδια με τη φωτιά έκαναν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Δαμανάκη. «Όποιοι κι αν βρίσκονται πίσω από τη δήλωση, παίζουν με τη φωτιά. Αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αναστρέψιμη για μια χώρα, τότε μπορεί να αποδειχθεί αναστρέψιμη για όλες. Αναμφίβολα χρωστάμε στους εαυτούς μας σοβαρές αλλαγές, η κρίση όμως του ευρώ δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στις ευθύνες μιας μικρής χώρας. Η άρνηση της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ακούσουν ακόμη και τις προτάσεις του ευρωκοινοβουλίου, μακροπρόθεσμα θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια όλης της ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Στην κοντόφθαλμη αυτή πολιτική», συμπλήρωσε, «είναι ώρα να αντιτάξουμε την Ευρώπη των Πολιτών, την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνοχής, την Ευρώπη που προωθούν οι Πράσινοι και που ήδη κερδίζει έδαφος».
Αναδιάταξη εναντίον πτώχευσης
Οι Ευρωκράτες επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους της, άποψη που δεν φαίνεται όμως να συμμερίζονται οι αγορές.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα οδηγείτο σε πτώχευση;», σχολιάζει και επιχειρεί να ερμηνεύσει τα σενάρια πτώχευσης που παρουσίασε προχθές η Moody's με όλες τις προεκτάσεις τους.
Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει, αυτό δεν θα αποτελέσει μόνο υπόθεση της Αθήνας. Μία ελληνική πτώχευση ενδεχομένως να λάβει ποικίλες μορφές, περιλαμβανομένων αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, μιας επιλεκτικής «αναδιάταξης» και μεγάλης κλίμακας «εθελοντικών επαναγορών χρέους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.
Οι Ευρωκράτες αρέσκονται να χρησιμοποιούν εύστοχες λέξεις, όπως «αναδιάταξη», όμως η Moody's θα το αποκαλέσει όπως ακριβώς είναι: πτώχευση και αυτό σίγουρα είναι αρνητικό. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που μία πτώχευση έχει μία από τις παραπάνω μορφές, θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και σίγουρα στην Ελλάδα θα ''βουλιάξουν''. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες βαλλόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Οι ελληνικές τράπεζες, που διατηρούν αρκετό κρατικό χρέος, είναι σίγουρος στόχος, όμως όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με θέματα φερεγγυότητας.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα χρειαζόταν αναμφισβήτητα ανακεφαλαιοποίηση για να αντισταθμίσει τις απώλειες στο ελληνικό κρατικό χρέος και συνεχή στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, τουλάχιστον όσο η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου παραμένει αδύνατη. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τη WSJ, μία στάση πληρωμής χρέους θα κρατούσε την Ελλάδα εξαρτημένη από άλλου είδους χρηματοδότηση (Ε.Ε./ΔΝΤ/ΕΚΤ) για παρατεταμένη περίοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αργεντινή.
Επίσης, μία πτώχευση πιθανότατα να οδηγήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία Ca ή C παραμένοντας σε αυτά τα εδάφη για παρατεταμένη περίοδο και τότε θα πρέπει να σταματήσουν τα ημίμετρα και να βρεθεί μία οριστική, δυνατή και μαζική απάντηση στο ελληνικό ζήτημα. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα κρίνει ότι το πακέτο διάσωσης του περυσινού Μαΐου δεν απέδωσε καρπούς, χωρίς να υπάρχει προοπτική να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα αντικρουόμενα μηνύματα από τους υποστηρικτές της Ελλάδας και αυτό δεν βοηθά, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται εκ νέου υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody's.