Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα και αφορούν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία δεν ανακάμπτει. Εταιρείες οι οποίες βασίζουν τις πωλήσεις τους στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, όπως η Sony Corp., οδηγούσαν την πτώση.

«Τα έσοδα των εξαγωγέων θα υποχωρήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Ban Yew Wee, o οποίος διαχειρίζεται 800 εκατ. δολ. σε ασιατικές μετοχές με την OCBC Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη και προχώρησε στην πωλήση μετοχών της Sony, της Nitto Denko Corp. και της Hitachi Ltd. την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι οι ιαπωνικές εταιρείες είναι ακόμη άμεσα εξαρτημένες από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, υποχωρούσε κατά 1%, φθάνοντας στις 9.522,10 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Απώλειες 1% εμφάνιζε και ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 932,28 μονάδες με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν περίπου το 1/3 των απωλειών του δείκτη.

Στις άλλες ασιατικές αγορές, στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,1%, μετά την ανακοίνωση για τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες αυξήθηκαν τον Αύγουστο. Στην Ταϊβάν, ο TWSE υποχωρούσε 1,6%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Asustek Computer Inc. Η εταιρεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της αγοράς, ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν περισσότερο από ότι εκτιμούσε μερίδα οικονομικών αναλυτών.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times Index έχανε ποσοστό 0,6% και υποχωρούσε και έβδομη συνεχή ημέρα. Η μετοχή της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., εμφάνισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην πώληση περισσοτέρων μετοχών.

Απώλειες σημείωναν και οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, την Κίνα, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.