Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του, ενώ παραδέχεται ότι τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σημερινή συνέντευξή του, ενώ προειδοποιεί ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους.
«Είναι αλήθεια ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια για τη στήριξη της Ελλάδας», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt και παραδέχεται ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα» της χώρας.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, «χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Ενδεικτικά αναφέρει τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια καθώς και στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Ένα σενάριο αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους» λέει, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers». «Επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες», σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μίας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πάντως έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή.
«Έχουμε πάντοτε σεβασθεί την ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, δηλώνει στη συνέντευξή του στη Handelsblatt.
Κατηγορηματικά «όχι» στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους λέει από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και διαψεύδει τα σχετικά σενάρια.
«Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων», τονίζει η Λαγκάρντ, μιλώντας στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN. Η Γαλλίδα υπουργός διαψεύδει ακόμη ότι έγινε σχετική συζήτηση στη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου πριν από τρεις εβδομάδες.
Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την έντονη σεναριολογία περί «haircut», υποστηρίζει ότι το ζητούν πολλοί ειδικοί, «επειδή θέλουν να κερδίσουν χρήματα». Πάντως, η Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο», αλλά παρόλα αυτά (οι Έλληνες) «πολλά από όσα υποσχέθηκαν πριν από ένα χρόνο, δεν τα έχουν ξεκινήσει ακόμα».
«Θα πρέπει να προχωρήσουν αυστηρότερα και πιο ενεργά, γιατί τώρα το κυριότερο είναι "δράση, δράση, δράση"», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Bloomberg: Υπάρχει «ευελιξία» στην ΕΚΤ για μια αναδιάρθρωση
Εν τω μεταξύ, σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, απ' ό,τι αφήνουν να εννοηθεί, για την αντιμετώπιση μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αν και η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χορήγηση ρευστότητας σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, το Bloomberg παρατηρεί ότι οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup και της Deutsche Bank, η ρητορική της κεντρικής τράπεζας πιθανόν να έχει ως στόχο να πιέσει την Ελλάδα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωσαν τα επιπρόσθετα μέτρα», εκτιμά οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο.