Πλήρη κάλυψη στην επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη παρέχει σήμερα η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές της αναφορές περί μεθόδευσης απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ «σχήμα λόγου». Με έντονα κριτική διάθεση υποδέχθηκε τις επίμαχες δηλώσεις η αντιπολίτευση.
Πλήρη κάλυψη στην επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη παρέχει σήμερα η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές της αναφορές περί μεθόδευσης απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ «σχήμα λόγου».
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμέλια Τόρες υποστήριξε ότι «πρόθεση και στόχος της κ. Δαμανάκη ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και να πείσει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ώστε τα δημόσια οικονομικά να επανέλθουν σε υγιή βάση».
Επιπλέον, η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σχήμα λόγου» τις αναφορές της επιτρόπου για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και συμπλήρωσε ότι σε κανένα επίπεδο, ούτε στην Επιτροπή, αλλά ούτε και στο Eurogroup, δεν έχει τεθεί το θέμα αυτό.
Τέλος, η Τόρες υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες και θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση.
Εντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό
Πάντως, με έντονα κριτική διάθεση υποδέχθηκε τις επίμαχες δηλώσεις η αντιπολίτευση, δεδομένης και της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει σαφή θέση πάνω στο ζήτημα.
Για εκβιαστικά διλήμματα και ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας τόσο τη δήλωση της κ. Δαμανάκη, όσο και προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Μιχελάκης, εκβιάζει τον κόσμο να υποκύψει σε ένα ακόμα πιο επώδυνο πακέτο μέτρων «και στον εκβιασμό αυτό επιστρατεύουν με ανευθυνότητα την απειλή χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη».
«Η κυβέρνηση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «κάνει αντίστοιχα ό,τι έκανε το Νοέμβριο του 2009 οδηγώντας τη χώρα στο Μνημόνιο -όταν, δηλαδή, μιλούσαν για κίνδυνο χρεοκοπίας, για διεφθαρμένη χώρα, για οικονομία στην εντατική και 'Τιτανικό'».
«Τώρα έφτασαν στο σημείο να απειλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ακομα και για έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, βάζοντας στο παιχνίδι της αποτυχίας τους, ακόμα και το μεγαλύτερο επίτευγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου, την ένταξη (δηλαδή) της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που πέτυχε ο αείμνηστος Κωσταντίνος Καραμανλής. Σίγουρα οι μέρες που επέλεξε η κυβέρνηση να τα κάνει όλα αυτά, τα περίεργα, ακατανόητα και επικίνδυνα, συμπίπτουν με την επέτειο της υπογραφής της προσχώρησης της χώρας στην τότε ΕΟΚ», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχελάκης και αναφερόμενος στις δηλώσεις περί πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, αν δεν υπάρξει εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, έκανε λόγο για σενάρια καταστροφολογίας.
«Ρωτάει η κυβέρνηση τι θα κάνουμε αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση της βοήθειας. Ουσιαστικά θέλουν να καταστήσουν ένοχο τον ερωτώμενο. Ενώ την ευθύνη της απάντησης την έχει η κυβέρνηση», σημείωσε, κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση πως υπέγραψε, χωρίς να διαπραγματευτεί, το Μνημόνιο. «Αυτοί πανηγύριζαν γι' αυτό, αυτοί έπεσαν έξω σε όλα και τώρα ρωτάνε τους άλλους τί θα γίνει - αφού έκαναν ό,τι έκαναν, τώρα μας γυρεύουν και τα ρέστα», κατέληξε στο ίδιο ύφος ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Με έντονα κριτική διάθεση τοποθετήθηκε στο ζήτημα και το ΚΚΕ. «Αυτό που αφορά το λαϊκό συμφέρον δεν είναι το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", αλλά το "έξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία"», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Νομίζω ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά από κανέναν, παρά μόνο ως εφεύρημα της στιγμής για να εξυπηρετήσει πρόσκαιρες πολιτικές αδυναμίες», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Οταν η δήλωση προέρχεται από τα χείλη της κ. Δαμανάκη, εγώ θα την ανακαλούσα αν ήμουν στη θέση του Πρωθυπουργού», πρόσθεσε.
Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την παραίτηση της κ. Δαμανάκη ή να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις της. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, θα επιβεβαιώσει πως «εκβιάζει μονάχα τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές, κλείνοντας το μάτι στον κ. Δασκαλόπουλο και παίζοντας με τη φωτιά».
«Θα οδηγήσετε σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες πριν αυτές καταρρεύσουν από μόνες τους με το να υιοθετείτε την πρόταση Δασκαλόπουλου», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της πρότασης του κόμματός του για σύσταση Επιτροπής ελέγχου του δημοσίου χρέους.
Λαμβάνοντας το λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απέφυγε να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων της κ. Δαμανάκη και των σχετικών επικρίσεων από τον κ.Τσίπρα. «Είναι η πρώτη φορά τον ακούω να ανησυχεί για το μέλλον και προοπτική του τραπεζικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας ότι «την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος, «σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, καλλιεργούν προτάσεις για έξοδο από το ευρώ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες».
«Οι πληροφορίες για δήθεν απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ σπέρνουν στην κοινωνία τον πανικό. Θέλουν να τροφοδοτούν διλήμματα για να περάσουν τα μέτρα. Το ίδιο κάνουν κι εκείνοι που μιλάνε γενικά και αόριστα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Με ποιο ερώτημα, με ποιο στόχο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης για να συμπληρώσει: «Κάποιοι θέλουν να επενδύουν πολιτικά πάνω στην ρευστότητα, περιφρονώντας την αγωνία και τα μεγάλα προβλήματα μιας κοινωνίας που υποφέρει».
«Η κυρία Δαμανάκη είπε μεγαλοφώνως αυτό που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες σε όλους τους κύκλους της Ευρώπης», παρατήρησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
«Δική μας δουλειά», πρόσθεσε, «είναι να το εμποδίσουμε. Δική μας δουλειά είναι να ενωθούμε, να δώσουμε τη μάχη και να μην επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ».
«Το να αρνούμαστε την πραγματικότητα δεν είναι λύση. Λύση είναι να πολεμήσεις, έτσι ώστε να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα», κατέληξε.
Για παιχνίδια με τη φωτιά έκαναν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Όποιοι κι αν βρίσκονται πίσω από τη δήλωση, παίζουν με τη φωτιά. Αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αναστρέψιμη για μια χώρα, τότε μπορεί να αποδειχθεί αναστρέψιμη για όλες. Αναμφίβολα χρωστάμε στους εαυτούς μας σοβαρές αλλαγές, η κρίση όμως του ευρώ δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στις ευθύνες μιας μικρής χώρας. Η άρνηση της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ακούσουν ακόμη και τις προτάσεις του ευρωκοινοβουλίου, μακροπρόθεσμα θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια όλης της ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος.
«Στην κοντόφθαλμη αυτή πολιτική», συμπλήρωσε, «είναι ώρα να αντιτάξουμε την Ευρώπη των Πολιτών, την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνοχής, την Ευρώπη που προωθούν οι Πράσινοι και που ήδη κερδίζει έδαφος».