Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2002 15:46

Η ΕΣΕΕ στηρίζει το αυριανό μποϊκοτάζ ως «επικοινωνιακό τρικ»

Ανατιμήσεις που δεν ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού έχει πραγματοποιήσει το οργανωμένο εμπόριο, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Χρήστος Φώλιας.

Δήλωσε ότι το μποϊκοτάζ που έχουν εξαγγείλει για αύριο οι καταναλωτικές οργανώσεις είναι ένα πρώτο βήμα ένδειξης αντίδρασης. Οπως είπε, ως επικοινωνιακό τρικ, το υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, αλλά όχι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στο οργανωμένο εμπόριο, καθώς, όπως ανέφερε, παρά την μη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά (πωλήσεις κάτω του κόστους, καρτέλ, παρεμπόριο) η μειωμένη ζήτηση δεν επιτρέπει αυξήσεις.

Για να βελτιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην αγορά, ο κ. Φώλιας γνωστοποίησε ότι η ΕΣΕΕ ζήτησε από τα συναρμόδια υπουργεία την πλήρη απαγόρευση διπλής αναγραφής των τιμών, ενώ από τα αρμόδια κοινοτικά και εθνικά όργανα ζητάται να κοπούν χαρτονομίσματα αξίας ενός και δύο ευρώ.

Ο κ. Φώλιας επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ανέφερε ότι ο πρώτος διδάξας στις αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό είναι το ίδιο το Δημόσιο.

Επίσης σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τη διεύρυνση του κατά δύο ώρες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η ΕΣΕΕ τάσεται υπέρ του εθνικού ωραρίου και δηλώνει ότι η διεύρυνση θα προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία της αγοράς.