Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 22:01

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος στελεχών ΟΠΑΠ-Ιντραλότ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος πέντε προσώπων -στελεχών του ΟΠΑΠ και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ την περίοδο 2005-2007- ασκήθηκε από τους εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, για υπόθεση σύμβασης για την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων στον ΟΠΑΠ. Επωφελές το αποτέλεσμα της σύμβασης, λέει η Ιντραλότ.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος πέντε προσώπων -στελεχών του ΟΠΑΠ και της Ιντραλότ την περίοδο 2005-2007- ασκήθηκε από τους εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, για υπόθεση σύμβασης για την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων στον ΟΠΑΠ.

Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της απιστίας από κοινού και κατ’εξακολούθηση, που στρέφεται κατά των εμπλεκομένων από τον ΟΠΑΠ και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που βαρύνει τους υπεύθυνους της Ιντραλότ.

Αντικείμενο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί στην εισαγγελία, είναι διεθνής διαγωνισμός 18μηνης διάρκειας που είχε προκηρύξει την επίμαχη περίοδο ο ΟΠΑΠ, ο οποίος τελικά κατέστη άγονος μετά από παραιτήσεις μελών επιτροπών αξιολόγησης με αποτέλεσμα το έργο, ως κατεπείγον, να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

Πριν λίγες ημέρες, το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας είχε καλέσει σε ανωμοτί καταθέσεις συνολικά οκτώ άτομα που εμπλέκονται στη σύμβαση του ΟΠΑΠ, οι οποίοι παρέδωσαν γραπτές εξηγήσεις. Από τα πρόσωπα αυτά -πλην των πέντε που πλέον έχουν καταστεί κατηγορούμενοι- για δύο, δικογραφία αποστέλλεται στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να τεθεί στο αρχείο, ενώ για έναν η δικογραφία διαχωρίζεται και η έρευνα συνεχίζεται.

Για την υπόθεση είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά το 2010, θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ, που υποστηρίζει ότι έπρεπε να προτιμηθεί και να ερωτηθεί πρώτη, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου διαγωνισμού, καθώς το αντικείμενό της κάλυπτε το ζητούμενο έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στο διεθνή διαγωνισμό έλαβαν μέρος τρεις εταιρείες, των οποίων οι προσφορές κρίθηκαν τεχνικά αξιόλογες. Ωστόσο, δέκα ημέρες πριν τη λήξη της ισχύος των προσφορών, παραιτήθηκαν δύο μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Το προϋπολογισθέν τίμημα για το επίμαχο έργο ήταν 96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος, όπως εκτιμάται, τελικά έφτασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η Ιντραλότ, μεταξύ άλλων, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «μέσα από την διαδικασία της ποινικής έρευνας θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι το αποτέλεσμα της σύμβασης ήταν επωφελές και δεν υφίσταται ζημία της ΟΠΑΠ Α.Ε.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιντραλότ:

Η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι αποτέλεσμα μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε το Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία GLORY TECHNOLOGY LIMITED, με έδρα την Κύπρο, στο πλαίσιο αντιδικίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε. επιδιώκοντας να της αναγνωριστεί από την ΟΠΑΠ Α.Ε. δικαίωμα προτίμησής της για την προμήθεια τεχνολογικών λύσεων προς την ΟΠΑΠ Α.Ε., έναντι όλων των εταιρειών τεχνολογίας του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η GLORY TECHNOLOGY LIMITED, η οποία διαθέτει προσωπικό 10 ατόμων, δεν έχει συμμετάσχει έως τώρα σε οποιοδήποτε τεχνολογικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΟΠΑΠ Α.Ε. ή οποιαδήποτε άλλη λοταρία διεθνώς.

Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνιστά απόδειξη ύπαρξης ενοχής για τα πρόσωπα στα οποία αφορά, αντίθετα δε, αποτελεί την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης του κατά πόσο υπάρχουν αποδείξεις ενοχής σχετικά με τις καταγγελίες. Στην προκείμενη περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμβατική σχέση μεταξύ INTRALOT και ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία δεν αμφισβητείται, έχει ήδη διερευνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από τα Ελληνικά Δικαστήρια και έχει διαπιστωθεί η πλήρης νομιμότητα σύναψης των συμβάσεων αυτών. Η Εταιρεία πιστεύει ακράδαντα ότι μέσα από την διαδικασία της ποινικής έρευνας θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι το αποτέλεσμα της σύμβασης ήταν επωφελές και δεν υφίσταται ζημία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Μολονότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα είναι προφανές ότι το χρηματιστηριακό περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, πιστεύουμε ότι η τιμή κλεισίματος της μετοχής σήμερα δεν απεικονίζει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας, η οποία άλλωστε άντλησε το οικονομικό έτος του 2010 το 93% των εσόδων της από τις διεθνείς της δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Εταιρίας έχει αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να εξετάσουν την άσκηση ενδίκων μέσων για την προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ