Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 00:01

Στη σκιά της τρομοκρατίας

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ασφαλειών παρέσυραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτωτική τροχιά στην αρχή της εβδομάδας καθώς φόβοι για πιθανό νέο τρομοκρατικό χτύπημα εν όψει της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου επιβάρυναν περισσότερο το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη αναφορικά με την πορεία οικονομικής ανάκαμψης.

Η απόφαση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley να υποβαθμίσει τον ευρωπαϊκό τομέα ασφαλειών, υποστηρίζοντας πως ο τομέας ίσως χρειασθεί ριζική αναδιάρθρωση σε περίπτωση που τα χρηματιστήρια δεν ανακάμψουν σύντομα, έπληξε καίρια τις μετοχές του κλάδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

«Ανησυχούμε πως η αστάθεια της κεφαλαιουχική βάση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι υψηλή, δεδομένου ότι 30% του ενεργητικού τους, περίπου 1,3 δισ. ευρώ, παραμένει τοποθετημένο σε μετοχικές αξίες,» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Morgan Stanley. Ο κλαδικός δείκτης ασφαλειών, ο οποίος βρίσκεται 30% κάτω από τα επίπεδα της υπόλοιπης αγοράς το τελευταίο 12μηνο, έχασε σημαντικό έδαφος χθες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,9% και 2,6%, αντίστοιχα, ενώ η αναλογία χαμένων/κερδισμένων ήταν τρία πρός ένα.

Παρ΄ ότι ο δείκτης των 300 μετοχών παραμένει περίπου 15% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας στα οποία βρέθηκε στις 24 Ιουλίου, επενδυτές διαφωνούν κατά πόσον το επίπεδο αυτό ήταν το ναδίρ του έτους, αλλά και για τη μελλοντική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Η αργία στην Wall Street, λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Εργασίας, συνέβαλε στη διατήρηση των χαμηλών όγκων συναλλαγών στην Ευρώπη, τάση που οξύνει την αστάθεια των μετοχικών τιμών.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς υποστηρίζουν πως ο τομέας τεχνολογίας παραμένει υπερτιμημένος, ειδικά στις ΗΠΑ.

Τα οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα τον Αύγουστο, απλώς συνέβαλε στη δημιουργία του αρνητικού κλίματος. Ο δείκτης υποχώρησε στο 50,8 της κλίμακας, οριακά πάνω από το 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται τώρα στις ΗΠΑ καθώς η κυβέρνηση ανακοινώσει τα δικά της στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ