Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημείωναν οι ιαπωνικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο δείκτης Nikkei να φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου 19 ετών. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Matsushita Electric Industrial Co., υποχωρούσαν, καθώς έντονη είναι η ανησυχία εν αναμονή της ανακοίνωσης της έκθεσης για τη βιομηχανία στις ΗΠΑ, η οποία ενδέχεται να δείξει ότι οι παραγγελίες και η παραγωγή μειώθηκαν τον Αύγουστο.

Οι μετοχές των τραπεζών άρχισαν να υποχωρούν μετά την υπόδειξη του κυβερνήτη του Τόκυο ότι η μητροπολιτική κυβέρνηση μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια ύψους 1,7 τρισ. γιέν (14,4 δισ. δολ.) από καταθέσεις που έχει στη Mizuho Holdings Inc. και σε άλλες δανείστριες τράπεζες της Ιαπωνίας, σε ξένες ανταγωνίστριες, όπως στην Citigroup Inc.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στις 9.362,53 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έφθασε ο δείκτης από τις 2 Δεκεμβρίου του 1983 στη διάρκεια μιας συνεδρίασης. Ο Topix υποχωρούσε κατά 1,6% φθάνοντας στις 915,40 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα των 17 ετών που είχε αγγίξει στις 6 Φεβρουαρίου.

«Δεν υπάρχει κάτι που να στηρίζει αυτήν την ώρα την αγορά», ανέφερε ο Geoffrey Bennett, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 125 εκατ. δολ. με την ιαπωνική Windham Pacific LLC, που εδρεύει στο San Francisco. Ο Bennett, προτιμά εταιρείες, των οποίων οι πωλήσεις βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση, όπως της Brother Industries Ltd.

Στις άλλες περιφερειακές αγορές, στη Σιγκαπούρη ο Straits Times άρχισε να σημειώνει κέρδη από τα χαμηλότερα επίπεδα των εννέα μηνών, σε ποσοστό 0,8%. Κέρδη σημείωνε η μετοχή Keppel Land Ltd. και των άλλων κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς το ερχόμενο έτος πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρηματοδοτήσει έργα στην Κίνα.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 0,6%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της KT Corp., καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι τα κέρδη του δείκτη τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες αντικατόπτριζαν την αισιοδοξία των επενδυτών να αγοράσουν περισσότερες μετοχές εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, μετά την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων σε κρατικές από 37% σε 49%, στις 22 Αυγούστου.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 0,9%. Η μετοχή της Quanta Computer Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μικρών κομπιούτερ (σημειωματάρια) της νήσου, υποχωρούσε σημαντικά, αφού έντονη είναι η ανησυχία για την πορεία των κερδών, η οποία μάλλον θα είναι πτωτική, καθώς μερίδα πελατών ζητά χαμηλότερες τιμές.

Πτωτικά κινούντο και οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, την Αυστραλία και τη Μαλαισία.