Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας η αξιολόγηση της τρόικας, καθώς τα νέα μέτρα για το 2011, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν σχεδόν «κλειδώσει».
Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας η αξιολόγηση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, καθώς τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής (2012-2015) και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν σχεδόν «κλειδώσει».
Για «ικανοποιητική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «δεν παρουσιάζονται σημαντικά εμπόδια» στις συζητήσεις, οι οποίες «αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες».
Ο κ. Αλταφάζ αναγνώρισε πάντως ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», με τις διαβουλεύσεις να επικεντρώνονται κυρίως στα μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ θα εξαρτηθεί από τη συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων επί των οικονομικών θεμάτων της ΕΕ στη Βιέννη και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.
Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η πηγή είπε: «Αύριο, αν είμαστε τυχεροί, αλλά θα μπορούσε και την Παρασκευή».
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε πως τις επόμενες ώρες αναμένεται να κλείσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι εξετάζονται ακόμη τεχνικά ζητήματα. Πρόσθεσε πώς αμέσως μετά θα ανακοινωθεί και η διαδικασία έγκρισής του από τα κυβερνητικά όργανα και η ψήφισή του από τη Βουλή. Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για τα αναγραφέντα στο γερμανικό Τύπο περί αρνήσεως του ΔΝΤ να καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η σταθερότητα του ευρώ είναι ύψιστης σημασίας, αλλά η κυβέρνησή της θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της για την Ελλάδα μόνο μετά το πόρισμα της τρόικας για τη χώρα.
«Θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μόνο μετά το πόρισμα της επιθεώρησης της τρόικας», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη. «Η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι το πλέον σημαντικό», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πάντως πως το Βερολίνο αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν από κοινού το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα του ΔΝΤ, των εταίρων της ευρωζώνης και της Κομισιόν και «αναμένω ότι μόνο από κοινού μπορεί να συνεχιστεί αναφορικά και με το ζήτημα της καταβολής των επόμενων δόσεων», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κότχαους έθεσε τρεις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα. Να ενταθούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, να διαμορφωθεί ένα «πολύ συγκεκριμένο» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς καθυστερήσεις και να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.
«Εάν ο δημόσιος τομέας - εν προκειμένω και οι φορολογούμενοι - είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερο χρόνο και ανάσα στην Ελλάδα, θεωρώ αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές σε ένα τέτοιο σχέδιο», είπε ο κ. Κότχαους.
Σημείωσε δε ότι είναι ζήτημα δικαιοσύνης έναντι των φορολογουμένων για να μην επωμίζονται τα κράτη τους κινδύνους, ενώ οι ιδιώτες καρπώνονται τα θετικά. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή ποιά ακριβώς μορφή θα έχει η ιδιωτική συμμετοχή.
Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει πιθανότατα το μερίδιο που του αναλογεί για την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.
«Μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιό του στην επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη Ιουνίου», ανέφερε η FAZ χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.
«Αυτό επιτρέπεται μόνο εάν η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για 12 μήνες. Η τρόικα προφανώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ισχύει», προσέθετε.
Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Το Ταμείο αναμένεται πάντως να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας το οποίο επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι, συμπληρώνει η εφημερίδα. Στις Βρυξέλλες πληθαίνουν εξάλλου οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα λάβει νέο πακέτο βοήθειας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD), οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης φαίνεται πως είναι πιο διαλλακτικοί πλέον σε μια «οικειοθελή» επιμήκυνση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, αν φυσικά το δεχθούν οι ιδιώτες επενδυτές.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες δεν αποκλείουν πια αυτή την επιλογή, αν και, όπως σημειώνει, δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα.
Η Handelsblatt αναφέρει από την πλευρά της ότι η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός φορέα ιδιωτικοποιήσεων που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα χωρίς να επικαλείται πηγές, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα συμμετέχουν στον φορέα αυτόν το ΔΝΤ, η ΕΕ ή η ΕΚΤ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Αθήνα να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και πρότειναν τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα επιβλέπει τη διαδικασία.
Θετικά αντιδρούν οι αγορές
Την ίδια στιγμή, θετικά αντιδρούν οι αγορές στα σενάρια για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι ποντάρουν περισσότερο στη διάσωση της χώρας και λιγότερο στη χρεοκοπία της.
Αυτό πιστοποιεί η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και οι ανοδικές τάσεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Το έναυσμα έδωσε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Επικαλούμενη κύκλους που ασχολούνται με το ζήτημα η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει σε ένα βασικό σημείο, το οποίο αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος της διάσωσης. Το Βερολίνο φέρεται να λέει «ναι» σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Χρ. Πισσαρίδης: Ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ και μετατροπή του προστατευμένου δημόσιου τομέα σε μια ανοικτή για την ιδιωτική πρωτοβουλία αγορά πρότεινε εν τω μεταξύ ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας για το 2010, Χριστόφορος Πισσαρίδης από το βήμα του 7ου Συνεδρίου Τεχνολογίας Πληροφορικής της KPMG.