Την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την πρόβλεψη της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Deutsche Telekom, για την απόκτηση από τη γερμανική εταιρεία επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ έκανε γνωστή ο υπουργός Οικονομικών στο κλιμάκιο της DT.
Την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την πρόβλεψη της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Deutsche Telekom, για την απόκτηση από τη γερμανική εταιρεία επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ έκανε γνωστή ο υπουργός Οικονομικών στο κλιμάκιο της DT με το οποίο συναντήθηκε στο υπουργείο.
Βάσει της συμφωνίας του 2008 ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία, σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση του ελληνικού Δημοσίου για την πώληση επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ, η D.T. θα έπρεπε να ανταποκριθεί και μάλιστα να προσφέρει και υπερτίμημα (premium) 15% επί της τιμής της αγοράς.
Λίγο νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε από την Κολονία ότι η DT θα εξαγοράσει το 10% του ΟΤΕ, εάν η Ελλάδα εξασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) για το ποσοστό αυτό.
«Πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και να δούμε με νηφάλιο τρόπο ποιες προϋποθέσεις είναι πιθανές ή όχι» πρόσθεσε.
Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών είχε αποστείλει επιστολή στη διοίκηση της Deutsche Telekom για την εκκίνηση της διαδικασίας περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ.
Το πακέτο του Δημοσίου στον ΟΤΕ εντάσσεται στο πρώτο «κύμα» αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πώληση σε ιδιώτες του 16% του Οργανισμού μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί στο 6% (ή 10% μαζί με το 4% που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΠ ΟΤΕ), ενώ το ποσοστό των Γερμανών θα αυξηθεί στο 35%, από 25% που είναι σήμερα, στέλνοντας στα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου θα είναι η εκχώρηση και του υπόλοιπου 6% του Οργανισμού, μαζί με το σύνολο των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στους Γερμανούς.
Στις αποφάσεις της κυβέρνησης αντιδρά η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία έχει εξαγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ έχει κηρύξει για αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου τρίωρη στάση εργασίας στον Όμιλο.
ΣΥΝ: Εθνικό έγκλημα
«Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ από την κυβέρνηση στη γερμανική Deutsche Telecom αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και εθνικό έγκλημα με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών και συνολικά την κοινωνία, ενώ αποστερεί τη χώρα από ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο», υποστηρίζει ο ΣΥΝ.
Επιπλέον εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων του ΟΤΕ και καλεί «σε συντονισμό δράσης όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς φορείς τους για την ακύρωση του ξεπουλήματος του ΟΤΕ και των ΔΕΚΟ, για ένα μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που θα απλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία».