Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 10:13

Σε ελεύθερη πτώση ο Nikkei

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση κατέγραψε σήμερα ο δείκτης Nikkei, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές απέδωσαν τη νέα σημαντική πτώση των ιαπωνικών μετοχών στην επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις, καθώς και σε ενδείξεις ότι επίκειται πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street μετά τη χθεσινή αργία.

Ο Nikkei έκλεισε στις 9.217,04 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Νοεμβρίου του 1983- μειωμένος κατά 3,2%. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,81% και διαμορφώθηκε στις 904,24 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1984.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των τραπεζών εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της εγχώριας και της αμερικανικής οικονομίας.

Οι μετοχές των Mizuho Holdings και Sumitomo Mitsui Banking υποχώρησαν σήμερα κατά 9,24% και 7,95% αντιστοίχως οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών σε πτώση άνω του 5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, εάν συνεχιστεί η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

«Εάν ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδυνθεί, τότε η ιαπωνική οικονομία -παρά το ότι δείχνει να έχει σταματήσει να επιδεινώνεται, νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν- πιθανόν να μην ανακάμψει τουλάχιστον για ένα διάστημα. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει πιθανότητα να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις αξιολογήσεις μας αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην εθνική μας οικονομία», δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/08/15/237588.htm .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2002, ενώ έκπληξη προκάλεσε η υποβάθμιση των αρχικών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο παρέμεινε στάσιμη στο εν λόγω χρονικό διάστημα, ενώ αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι αναπτύχθηκε κατά 1,4%.

Η κυβέρνηση Κοϊζούμι δέχεται έντονες επικρίσεις για την ατολμία της να προωθήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές με σκοπό την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη του χειμαζόμενου τραπεζικού κλάδου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/08/30/240551.htm .