Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 10:20

Ιταλία : Πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης τον Αύγουστο

Πτώση ενδέχεται να εμφανίσει ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στην Ιταλία τον Αύγουστο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, καθώς υποχωρεί η οικονομία και οι καταναλωτές ανησυχούν για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Ο δείκτης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Isae, και βασίζεται σε μηνιαία έρευνα ανάμεσα σε 2.000 νοικοκυριά, μπορεί να υποχωρήσει στο 112,6 από 113,4 που ήταν τον Ιούλιο, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News.

«Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή, είναι πολύ εύθραυστος τώρα», ανέφερε ο Ross Walker, οικονομολόγος στην Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας, ότι, οι καταναλωτές έχουν επίγνωση της αύξησης των τιμών και αυτό απομακρύνει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία τους.

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση του προηγούμενου έτους. Οι περισσότερο απαισιόδοξοι καταναλωτές, ενδέχεται να δαπανήσουν λιγότερα και να αποταμιεύσουν περισσότερα, καθώς μετατίθεται η ανάκαμψη. Οι καταναλισκόμενες ποσότητες των νοικοκυριών, αποτελούν περίπου το 60% της οικονομίας των 12 χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Οι ενώσεις καταναλωτών πίεσαν και συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει τις τιμές, οι οποίες αυξάνονται με πιο γοργούς ρυθμούς, από αυτούς που ανακοινώνει η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Εις απάντησιν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάγωσε την προηγούμενη εβδομάδα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του αερίου και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Η οικονομία της Ιταλίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις του 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε, οι κεφαλαιαγορές κλυδωνίζονται και η ζήτηση των καταναλωτών μειώθηκε. Οι πωλήσεις της Fiat SpA τον Ιούλιο μειώθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα.

Η επίσημη ανακοίνωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή για τον Αύγουστο, έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στις 9:30' π.μ. στη Ρώμη (τοπική ώρα).