Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 12:55

Σημαντική υποχώρηση του δολαρίου

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων υποχώρησε σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ, ενώ χάνει έδαφος και έναντι του γιεν παρά τη σημερινή σημαντική πτώση του Nikkei http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/03/241519.htm .

Αναλυτικότερα, στις 12:50 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 99,16 σεντς από 98,49 το βράδυ της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, το δολάριο αγόραζε 117,19 γιεν έναντι 108,08 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα αποδίδονται κυρίως σε ενδείξεις ότι επίκειται πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στη Νέα Υόρκη μετά τη χθεσινή αργία. «Η ζήτηση για αμερικανικές μετοχές περιορίζεται, καθώς οι ξένοι επενδυτές είναι απρόθυμοι να προβούν σε αγορές», δήλωσε στο Bloomberg ο Ιαν Ντάγκλας, στρατηγικός αναλυτής της UBS Warburg.

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εν όψει των σημαντικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 διευρύνθηκε στα 125 δισεκ. δολ. έναντι 112,5 δισεκ. δολ. στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του ίδιου έτους. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι για την πορεία του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα, όπως αντικατοπτρίζεται στο δείκτη ISM. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες τον Αύγουστο από 50,5 μονάδες τον Ιούλιο παραμένοντας για έβδομο κατά σειρά μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.

Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο δείκτης ISM να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Εφόσον τα επίσημα στοιχεία -τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα στις 17:00- επαληθεύσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι απώλειες του αμερικανικού νομίσματος αναμένεται να περιοριστούν.