Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 15:21

Φοροελαφρύνσεις 1,4 δισ. ευρώ

«Την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης προωθεί η κυβέρνηση για την πραγματική σύγκλιση της οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της απασχόλησης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αυξάνεται σε 10.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, σε 11.000 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, σε 12.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και σε 20.000 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά και άνω. Επίσης καταργείται ο φόρος ιδιοκατοίκησης, ενώ ακόμη, στην κατεύθυνση σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων, καταργούνται διάφορα τεκμήρια και αυξάνεται αυτό που αφορά την πολυτελή κατανάλωση.

Ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταργείται ο εξωλογιστικός υπολογισμός των κερδών, όπως και το τεκμήριο για τον εξοπλισμό.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, σημείωσε την κατάργηση του χαρτοσήμου των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά και στην κατάργηση άλλων χαρτοσήμων και υπογράμμισε ότι η συνολική δαπάνη της φορολογικής μεταρρύθμισης υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ.