Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 15:24

Επτά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών

Επτά μέτρα για την συγκράτηση των τιμών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών από το τέλος του έτους θα συμβάλλει στην ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές σε είδη κύριας κυκλοφορίας και ιδιαίτερα στα τρόφιμα. Ηδη έχει ετοιμαστεί το τεχνικό δελτίο και έχει ενταχθεί η πρόταση για χρηματοδότηση του μέσα από τα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ. Για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου θα ζητηθεί η συνεργασία των Επιμελητηρίων.

Εντατικοποιούνται παράλληλα οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς, ενώ γίνονται συζητήσεις, προκειμένου να παταχθεί το παρεμπόριο με τη συνεργασία των δήμων, οι οποίοι επιδιώκεται να αναλάβουν την αστυνόμευση στις λαϊκές αγορές.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή με κύριο θέμα τις τιμές, ίσως και την αναμόρφωση του νόμου για τον καταναλωτή, θέμα για το οποίο θα υπάρξει εκτενής συζήτηση στους προσεχείς μήνες προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των καταναλωτικών οργανώσεων στην αγορά.

Προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση των μικρών νομισμάτων θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης, ενώ ξεκινάει διάλογος με όλους τους φορείς της αγοράς. Αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει συνάντηση με τον ΣΕΒ και την Ενωση Επιμελητηρίων, ενώ δεν αποκλείεται οι επαφές να συνεχιστούν και για τις υπηρεσίες, όχι μόνο για τις τιμές των προϊόντων.

Το μέτρο της αναγραφής ενδεικτικών τιμών εξετάζεται να επεκταθεί και σε άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης, ενώ σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα προχωρούν οι συζητήσεις για την επιβολή τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το χωράφι και ο έλεγχος θα γίνεται από τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις, ενώ για την επιβολή των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές ήδη είχαν εκφράσει την αντίδρασή τους οι πωλητές'' που τους αφορά το μέτρο. Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη πληρωμή των διοικητικών προστίμων.

Πηγή: AΠΕ