Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 17:34

Σημαντικές απώλειες στη Wall Street

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν από την έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Οι απώλειες στο τελευταίο εικοσάλεπτο έχουν διευρυνθεί μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων για τη βιομηχανική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα ο δείκτης ISΜ, που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα, παρέμεινε στις 50,5 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 51,8 μονάδες.

Το ότι διατηρήθηκε για έβδομο κατά σειρά μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων (που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την επέκταση), δεν στάθηκε ικανό να μετριάσει τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στην περαιτέρω διολίσθηση των μετοχικών τιμών αλλά και στην ενίσχυση των πιέσεων στο αμερικανικό νόμισμα.

Στις 17:25 (ώρα Ελλάδος) ο Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 8.421,31 μονάδες μειωμένος κατά 2,80%, ο Nasdaq στις 1.277 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,82% και ο S&P 500 στις 888,57 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 3%.

Aρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η απόφαση της Lehman Brothers να προβεί σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα έσοδα τρίτου τριμήνου της εταιρείας Intel. Η μετοχή της τελευταίας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4,02% συμπαρασύροντας σε πτώση τις μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.