Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 20:08

Το τρίτο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης

Τα μέτρα του τρίτου πακέτου της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ανακοινώθηκαν σήμερα, και θα ισχύσουν από το 2003:

- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Σήμερα εκπίπτουν από το εισόδημα οι δαπάνες αυτές μέχρι ποσού 30.000 ευρώ και το 50% για το ποσό μέχρι τα 44.000 ευρώ. Το όφελος του φόρου ισοδυναμεί με το ποσό που εκπίπτει επί τον φορολογικό συντελεστή που ισοδυναμεί στην οροφή του εισοδήματος του φορολογούμενου που μπορεί να είναι 15%, 30% ή και 40%. Από το 2003 αναγνωρίζονται δαπάνες μέχρι 40.000 ευρώ και η μείωση του φόρου θα ισοδυναμεί με το 15% αυτών.

- Διατηρείται η έκπτωση όλου του ποσού που καταβάλλεται για ταμεία ασφάλισης από το εισόδημα των φορολογούμενων.

- Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ από 740 ευρώ σήμερα το ύψος των δαπανών για ασφάλιστρα ζωής. Το ποσό αυτό, κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται και σήμερα, θα εξακολουθήσει να εκπίπτει από το σύνολο του εισοδήματος των φορολογούμενων.

- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το εισόδημα των φορολογουμένων. Αυτό ισχύει μόνο για τους φορολογούμενους που θα πάρουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας από την 1/1/2003. Οι σημερινοί δανειολήπτες θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται την έκπτωση ολόκληρου του ποσού των τόκων. Οσοι πάρουν δάνειο από το 2003 θα δικαιούνται έκπτωση μόνο για το ποσό των τόκων που αναλογεί σε δάνειο μέχρι 70 εκατ. δρχ (200.000 ευρώ) και αυτή θα οδηγεί σε μείωση του φόρου μέχρι 15% του ποσού αυτού.

- Διατηρούνται οι εκπτώσεις από το εισόδημα των χορηγιών και δωρεών χρηματικών ποσών προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τα κοινωφελή και πολιτιστικά ΝΠΙΔ, τα ερευνητικά κέντρα κ.α.

- Καταργείται ο φόρος ιδιοκατοίκησης.

- Καθιερώνεται υψηλο τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες πάνω από τα 200 τ.μ.

- Καταργείται το χαρτόσημο 3,6% στις ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

- Καταργείται το τεκμήριο διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι και 2.000 κυβικά. Διατηρείται για τα αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κυβικά καθώς και για τα σκάφη αναψυχής πάνω από δέκα μέτρα ή αυτά που έχουν προσωπικό, για τις πισίνες για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Για αυτές τις κατηγορίες το τεκμήριο διπλασιάζεται σε σχέση με σήμερα. Διατηρείται επίσης στα σημερινά επίπεδα το τεκμήριο διευτερεύουσας κατοικίας πάνω από 150 τ.μ.

- Καταργούνται τα τεκμήρια για δίτροχα ή τρίτροχα οχήματα και ανεμόπτερα.

- Καταργούνται οι δαπάνες για οικιακό και βοηθητικό προσωπικό, οδηγούς και δασκάλους.

- Καταργείται το τεκμήριο των δαπανών για αγορά επιχειρήσεων, σύσταση, ή αύξηση κεφαλαίου ατομικών επιχειρήσεων ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρείας.

- Καταργείται το τεκμήριο των δαπανών για αγορές εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων, για δάνεια και προσωρινές διευκολύνσεις μελών ή μετόχων σε ατομικές επιχειρήσεις εταιρίες, κοινωνίες ή κοινοπραξίες.

- Καταργείται το τεκμήριο για αγορά εξοπλισμού για επαγγελματική χρήση

- Διατηρούνται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (αγορά Leasing, ακινήτων, αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, σκαφών και αεροσκαφών αναψυχής, κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 5.000 ευρώ, ανέγερσης οικοδομών, κατασκευής πισίνας, χρηματικών δωρεών, παροχών, χορηγιών πλην Δημοσίου καθώς και δαπανών για απόσβεση δανείων ή πιστώσεων).

- Καταργείται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των καθαρών αμοιβών των ελεύθερων επαγγελματιών και των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία β' και γ' κατηγορίας. Ο προσδιορισμός του εισοδήματός τους θα γίνεται πλέον με βάση μόνο τα βιβλία τους.

- Εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των ΕΠΕ με τις ΑΕ όσον αφορά στις επιχειρηματικές αμοιβές που καταργούνται.

- Αυξάνεται η έκπτωση ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για ομαδική ασφάλιση ζωής του προσωπικού τους για ποσό μέχρι 1.000 ευρώ ανά άτομο.

- Θα εκπίπτουν όλα τα ποσά των επισφαλών απαιτήσεων για τις οποίες υπάρχει δικαστική απόφαση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

- Καθιερώνονται δύο συντελεστές απόσβεσης (υψηλός και χαμηλός) για κάθε πάγιο και η επιχείρηση θα μπορεί να επιλέγει έναν που θα χρησιμοποιεί μονίμως. Το ίδιο θα ισχύει και για τους επαγγελματίες.

- Μειώνεται η φορολογία επί των ποσών των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση απόλυσης. Το αφορολόγητο ποσό αυξάνεται σε 10.000 ευρώ από 3.000 ευρώ σήμερα.

- Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 8.400 ευρώ σήμερα. Για τους φορολογούμενους με δύο παιδιά το ατομικό αφορολόγητο ποσό θα ανέρχεται σε 11.000 ευρώ και για τους φορολογούμενους με δύο παιδιά στα 12.000 ευρώ.

- Θεσπίζεται αυξημένο ατομικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τις οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά στα 20.000 ευρώ.

- Καταργούνται οι εκπτώσεις στο φόρο που ισχύουν σήμερα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών των φορολογούμενων.

- Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό για τους μη μισθωτούς και συνταξιούχους στα 8.400 ευρώ από 7.400 ευρώ σήμερα.

- Καταργείται ο χαμηλός συντελεστής 5% της κλίμακας η οποία ισχύει για τη φορολόγηση των λοιπών φορολογούμενων πλην μισθωτών και συνταξιούχων.

- Καταργείται η έκπτωση των οικογενειακών δαπανών με αποδείξεις του 1 εκατ. δρχ. για τους λοιπούς φορολογούμενους που δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

- Καταργείται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όσους φορολογούμενους έχουν εισόδημα μόνο από μισθωτούς και συντάξεις. Θα υποβάλλουν στην εφορία μόνο ένα ενημερωτικό δελτίο με το ύψος του εισοδήματός τους.

- Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι οικογενειακές δαπάνες που θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους περιορίζονται σε 500 ευρώ (170.375 δρχ). Πρόκειται για τις οικογενειακές δαπάνες του ενός εκατ. δρχ με αποδείξεις, οι οποίες οδηγούσαν σε έκπτωση του εισοδήματος μέχρι 300.000 δρχ ή 880 ευρώ.

- Καταργούνται οι δαπάνες αγοράς συσκευών για φυσικό αέριο κ.α. που σήμερα αφαιρούνται από το εισόδημα.

- Καταργείται η έκπτωση από το εισόδημα των δωρεών ακινήτων προς το Δημόσιο ή άλλους φορείς.

- Καταργούνται οι δαπάνες του φορολογούμενου για αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων που σήμερα εκπίπτουν από το εισόδημα.

- Αλλάζει ο τρόπος αφαίρεσης από το εισόδημα των δαπανών που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ενοίκια πρώτης κατοικίας, για ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν καθώς και για δίδακτρα σε φροντιστήρια. Για κάθε μια από τις δαπάνες αυτές ο φορολογούμενος θα δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 15% ποσού μέχρι 1.000 ευρώ (340.750 δρχ). Σήμερα κάθε μία από τις δαπάνες αυτές εκπίπτει από το εισόδημα για ποσό μέχρι 250.000 δρχ.

Πηγή:AΠΕ