Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2002 00:01

Ταχεία έξοδος των επενδυτών

MΕΓΑΛΗ πτώση παρουσίασαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, στον απόηχο των νέων αποθαρρυντικών στοιχείων στις ΗΠΑ για τη μεταποίηση και τις νέες παραγγελίες του Αυγούστου. Τα στοιχεία απομάκρυναν τις ελπίδες για γρήγορη και δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Οι επενδυτές δεν σκέπτονται τίποτε άλλο από το πώς θα εξέλθουν γρηγορότερα από την αγορά. Τα αρνητικά σχόλια από αναλυτές της Wall Street για την Intel, τη Citigroup και τη Chartered Semiconductor Manufacturing επηρέασαν ακόμη περισσότερο τους επενδυτές που επέστρεψαν χθες στην αγορά μετά από ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο λόγω της αργίας Labor Day τη Δευτέρα. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε τελικά με απώλειες 355,45 μονάδων, ποσοστό 4,10%, φθάνοντας στις 8.308,05 μονάδες. Πτώση 51,01 μονάδων, ποσοστό 3,88%, σημείωσε κατά το κλείσιμο και ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.263,84 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα ενός μήνα χθες, ακολουθώντας την πτώση της αγοράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων, τα οποία απομάκρυναν την προοπτική ανάκαμψης τόσο της οικονομίας όσο και των εταιρικών κερδών.

Τα στοιχεία αυτά έπληξαν κυρίως κλάδους που είναι πιο ευαίσθητοι στις οικονομικές τάσεις, όπως αυτοκινήτων και βασικών πηγών, όμως μετοχές του τομέα ενέργειας ακολούθησαν την πτώση ακολουθώντας την πορεία των διεθνών τιμών ενέργειας, εν μέσω ενδείξεων για αυξημένη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και διπλωματικών ενεργειών για εκτόνωση της κρίσης στο Ιράκ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 4% και 4,7%, αντίστοιχα, στα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα. Στο Λονδίνο, η αγορά υποχώρησε κατά 3,6%, στο Παρίσι κατά 4,5% και στη Φραγκφούρτη κατά 5%.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν τώρα πως οι ευρωπαϊκοί δείκτες ίσως υποχωρήσουν στα χαμηλά επίπεδα της 24ης Ιουλίου - που ήταν και τα κατώτερα της πενταετίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι οι χειρότερες που ακούγονται στην αγορά, καθώς η παρατεταμένη περίοδος ύφεσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων ίσως κρύβει ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις στους επενδυτές.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei-225 είχε κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών, στις 9,217 μονάδες, χάνοντας το 3,2% της αξίας του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ