Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 10:58

Στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό

Στη Βουλή φέρνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, το θέμα του μπλοκαρίσματος των λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε Ελβετία, Λουξεμβούργο και Αυστρία, επικαλούμενος και τις σχετικές δηλώσεις του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Στη Βουλή φέρνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, το θέμα του μπλοκαρίσματος των λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε Ελβετία, Λουξεμβούργο και Αυστρία.

Επικαλούμενος δηλώσεις του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος πρότεινε ως πρώτο κι άμεσο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, το μπλοκάρισμα των ελληνικών λογαριασμών στις εν λόγω χώρες και την άρση του τραπεζικού απορρήτου των αντίστοιχων τραπεζών, ο κ. Παπαδημούλης ερωτά τον υπουργό τα εξής;

«- Υιοθετεί η κυβέρνηση την πρόταση του κ. Μπεντίτ για το άνοιγμα των λογαριασμών που ανήκουν σε έλληνες πολίτες;

- Με δεδομένα δημοσιεύματα πουν ανεβάζουν τα ύψος των καταθέσεων αυτών σε εκατοντάδες δις ευρώ, η κυβέρνηση γνωρίζει πόσα είναι; Έχει κάνει ενέργειες για να διαπιστώσει το ύψος αυτών των καταθέσεων;

- Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να μπλοκάρει λογαριασμούς ελλήνων πολιτών, των τραπεζών αυτών των τριών χωρών (Ελβετία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, τιμωρώντας τους φοροδιαφεύγοντες, κι υπηρετώντας την διαφάνεια και το κράτος δικαίου;

- Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την ΕΕ για να άρει το τραπεζικό απόρρητο αυτών των τραπεζών, προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του κράτους την στιγμή μάλιστα που παρατηρείται τεράστια υστέρηση στα έσοδά του;»

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει πόθεν έσχες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα κεφάλαια της ελληνικής φοροδιαφυγής ευρίσκονται μεταξύ άλλων στην Ελβετία, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο ... Θα μπορούσαμε να θέσουμε το ερώτημα κατά πόσο σαν πρώτο μέτρο μπορούμε να ζητήσουμε το πάγωμα των ελληνικών κεφαλαίων στις χώρες αυτές, και κατά πόσο οι τράπεζες τους μπορούν να ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα ποσά των Ελλήνων καταθετών. Έτσι θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε εάν οι φόροι που αναλογούν στα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί.

Εφόσον μπορούμε να παγώσουμε τους λογαριασμούς του Καντάφι και άλλων, γιατί να μη μπορούμε να παγώσουμε και των Ελλήνων, ώστε με διαφάνεια η ελληνική κυβέρνηση να βρει ένα μέρος από τα ποσά που της οφείλουν. Διαφορετικά θα έχουμε πάντα την ίδια ιστορία: Θα λέμε ότι θα πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή ενώ οι τράπεζες των χωρών που προανέφερα ζουν από τη φοροδιαφυγή»

Στην παρατήρηση Ελβετού δημοσιογράφου ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται φοροφυγάδες όλοι οι Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, ο κ. Μπεντίτ απάντησε λέγοντας ότι «πρέπει να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να νοικοκυρευθεί και μια από τις δυνατότητες για τη διαπίστωση φοροδιαφυγής είναι να γίνουν γνωστά τα ποσά που έχουν Έλληνες πολίτες στις τρεις χώρες που προανέφερα. Αυτό σημαίνει την άρση του τραπεζικού απόρρητου. Έτσι θα είναι δυνατόν να επαληθευθεί εάν τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί. Εάν εγώ έχω ένα λογαριασμό στη χώρα σου 10 δισ. και πληρώνω 50 ευρώ φόρο το χρόνο, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα, από που έβγαλα τα 10 δισ.;» «Εάν έχουμε πλούσιους Έλληνες που πληρώνουν φόρο κατά μέσο όρο 1000 με 3000 ευρώ το χρόνο ενώ έχουν εκτός Ελλάδας τραπεζικό λογαριασμό με 300 ή 400.000 ευρώ, τότε ο καθένας έχει το δικαίωμα να τους θέσει το ερώτημα του πόθεν έσχες. Θεωρώ επομένως ότι θα πρέπει να θέσουμε από κοινού θέμα για το τραπεζικό απόρρητο, διαφορετικά θα τρελαθούμε γιατί δίνουμε χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει τις πληρωμές της ενώ συνεχίζουμε παράλληλα να επιτρέπουμε τη φοροδιαφυγή εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη οικονομικά η Ευρώπη και μετά, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη φοροδιαφυγή», παρατήρησε.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων έθεσε το ίδιο ερώτημα για την άρση του απόρρητου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος άφησε τελικά να εννοηθεί ότι είναι δυνατόν να έχει η Ελλάδα τις πληροφορίες που θέλει, εφόσον τις ζητήσει από άλλη χώρα - μέλος.