Αύξηση 0,2% παρουσίασε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 5,5%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στο 3,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο.
Αύξηση 0,2% παρουσίασε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 5,5%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 6,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,2%.
Μείωση της τάξης του 40,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 2,0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,3%.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 15,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 12,0%.
Στο 3,3% ο πληθωρισμός το Μάιο
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού υποχώρησε στο 3,3% το Μάιο από 3,9% που ήταν τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Μαΐου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2010, προκύπτει αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 5,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Μάιο 2011, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 10 - Μαΐου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 09 - Μαΐου 10, παρουσίασε αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2011 προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: πατάτες νωπές, αρνί και κατσίκι (νωπά).
β) Κατά 1,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών των θερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 0,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στις ιδιωτικές κλινικές.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 3,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2010 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, φρούτα νωπά.
β) Κατά 3,3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.
γ) Κατά 2,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 8,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και της ύδρευσης και αποχέτευσης.
ε) Κατά 1,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.
στ) Κατά 5,9% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.
ζ) Κατά 2,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
η) Κατά 0,3% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστές.
θ) Κατά 0,2% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.
ι) Κατά 1,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
ια) Κατά 3,1% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.
2. Από τη μείωση του δείκτη:
Κατά 1,0% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις ιδιωτικές κλινικές.
ΣΥΝ: Η πολιική κυβέρνησης-τρόικας διαλύει την οικονομία
«Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας διαλύει με ταχύτατους ρυθμούς την ελληνική οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ.
Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, η μείωση κατά 5,5% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγούν στην αποδόμηση του παραγωγικού ιστού και, επομένως, στη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και την καταδίκη μιας ολόκληρης γενιάς στην ανασφάλεια και το φόβο.
Παράλληλα, όπως σημειώνει, «η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης αντικατοπτρίζει την πρωτοφανή μείωση των μισθών και των εισοδημάτων των νοικοκυριών στο όνομα δήθεν της «ανταγωνιστικότητας», ενώ η κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων προοιωνίζει ότι το ασύλληπτο επίσημο ποσοστό ανεργίας 16,2% του Μαρτίου (που υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από το πραγματικό) είναι μόνο η αρχή».
Επιπλέον, συνεχίζει ο ΣΥΝ, «η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως δήθεν επιτυχία, είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των εισαγωγών, που οφείλεται στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώνονται κατά 2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010».
«Η πολιτική του Μνημονίου πετυχαίνει το στόχο της, να οδηγήσει τους εργαζόμενους, του μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία στην εξαθλίωση, ενώ και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Η κοινωνία που στενάζει υπό το βάρος της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας οφείλει να μετατρέψει την οργή της σε πολιτική καταδίκη των κομμάτων που απεργάζονται αυτές τις πολιτικές», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.