Την πεποίθησή του ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί έως τα τέλη του μήνα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Εξετάζονται τρόποι για εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες κατόχους.
Την πεποίθησή του ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί έως τα τέλη του μήνα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Εργαζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα για το πακέτο. Πρώτον, στην Ελλάδα, σε ένα πακέτο μέτρων για τη διόρθωση της δημοσιονομικής αστοχίας το 2011 και είναι μια αρκετά σημαντική προσπάθεια», είπε ο Βαν Ρόμπεϊ.
Πρόσθεσε επίσης ότι «εργαζόμαστε και σε κάποιου είδους συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να προκληθεί χρεοκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο».
«Εργαζόμαστε για επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι, «όπως και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και θα καταλήξουμε σε συμφωνία έως τα τέλη του μήνα». «Είμαι σίγουρος», πρόσθεσε.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, επανέλαβε την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί η δυνατότητα αναμόρφωσης του ελληνικού χρέους, με τη συναίνεση των ιδιωτών πιστωτών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.
Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της περασμένης Τετάρτης 8 Ιουνίου, σημείωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το ελληνικό χρέος.
Ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους κατά τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν, εθελοντικά, να τα διατηρήσουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα «τεχνικά δύσκολο» εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» από κάποιους παράγοντες της αγοράς και «αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε». Σε αυτή τη φάση, «οικοδομούνται γέφυρες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των κρατών μελών της ευρωζώνης», ανέφερε.
Σύμφωνα πάντως με προδημοσίευση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους αποκτά συγκεκριμένο περίγραμμα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «προκειμένου να σωθεί η Αθήνα από την καταστροφή, κατά την άποψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συμμετάσχουν με ποσό μεταξύ 20 και 35 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με το Spiegel «υπό συζήτηση είναι το λεγόμενο μοντέλο roll over», βάσει του οποίου οι ιδιώτες πιστωτές ανταλλάσσουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.
Στη βάση αυτή, κατά το Spiegel «διαγράφεται ένας συμβιβασμός» μεταξύ της Γερμανίας και των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η γερμανική κυβέρνηση μετατοπίζεται από την αρχική της θέση να συμπεριληφθούν όλοι οι ιδιώτες επενδυτές. «Προφανώς τώρα η γερμανική κυβέρνηση θα δήλωνε ότι συμφωνεί με μια εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν όσο το δυνατό περισσότεροι» αναφέρεται σχετικά. Παρατίθεται μάλιστα δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, ότι «είναι δυνατόν να οργανωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε εθελοντική βάση. Τότε θα μπορέσει να συμφωνήσει και η Γερμανία».
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι χώρες του Eurogroup αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση «ομάδας εργασίας», η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ως προς το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
«Για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, την οποία να μπορεί να συνυπογράψει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφασίσαμε μαζί με το Eurogroup να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει το στενό περιθώριο ελιγμών ανάμεσα στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γερμανική βουλή.
Παράλληλα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι κάθετα αντίθετη στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην όποια πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά το αίτημά της αυτό να μην προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο φαίνεται όλο και πιο απίθανο.
«H EKT ούτε ζητά αυτό το εργαλείο, ούτε είναι κατά της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι όροι θα πρέπει να είναι σαφείς, η συμμετοχή θα πρέπει να είναι αμιγώς εθελοντική και να μην προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο, ούτε επιλεκτική χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι η πληροφόρηση που υπάρχει από τους οίκους αξιολόγησης τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει την κατάσταση.
«Δεν είναι πολύ πιθανό ότι μια σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι αμιγώς εθελοντική», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίκτορ Κοστάντσιο, δήλωσε ότι ο διοικητής της Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν απέκλεισε πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με παράταση της λήξης των ομολόγων.
«Ο διοικητής απέκλεισε πολλά πράγματα χθες, αλλά δεν είπε ότι αποκλείει την παράταση της λήξης των ομολόγων. Αυτό που είπε είναι ότι αποκλείει ένα πρόγραμμα που μπορεί να οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο ή επιλεκτική χρεωκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γερμανία: Η Βουλή ενέκρινε το δεύτερο πακέτο βοήθειας
Την ίδια ώρα, η γερμανική βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU FDP. Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά διαμορφώνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που θα ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση στα συμβούλια που θα ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η ίδια η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της με διαρκείς, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις».
Επισημαίνεται ακόμη ότι «για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φέρουν ευθύνη και οι ιδιώτες επενδυτές με την αγορά ομολόγων, χωρίς να συνυπολογίσουν επαρκώς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας».
Συγκεκριμένα, με το ψήφισμα η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας καλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν:
- Να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τις συνέπειες που προκύπτουν από την έκθεση της τρόικας.
- Να συμφωνήσει σε επόμενες δόσεις και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο εάν είναι διασφαλισμένη η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια.
- Να συμφωνήσει στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνον αν τεθεί σε εφαρμογή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να επιτευχθεί ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Να συμφωνήσει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμβάλει με ένα φιλόδοξο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, η υλοποίηση του οποίου θα έχει διασφαλιστεί, μέσω διεθνούς πραγματογνωμοσύνης.
- Στην επεξεργασία του προγράμματος προσαρμογής να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δομικές αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και δανειστών.
- Να διασφαλίσει το συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα, προκειμένου να είναι μέσω προσαρμογών, ανά πάσα στιγμή, εξασφαλισμένη η επιτυχία του προγράμματος. Σ΄ αυτό εντάσσεται και η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί βοήθεια ξένων ειδικών.
- Να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της εξασφάλισης των απαιτήσεων των μελών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας.
Τέλος, η γερμανική Βουλή επισημαίνει ότι «για όλες τις αποφάσεις και συμφωνίες που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής».
ΛΑΟΣ: Η κ. Μέρκελ «ποιεί την ανάγκη φιλότιμο»
«Η κ. Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι αν η Ελλάδα διεκδικήσει όσα της χρωστά η Γερμανία, τότε θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Έτσι “ποιεί την ανάγκη φιλότιμο”», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κωστής Αϊβαλιώτης.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters