Αύριο αρχίζει ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την οριστικοποίηση των επώδυνων μέτρων που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς. Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη. Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί την Παρασκευή.
Αύριο αρχίζει ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την οριστικοποίηση των επώδυνων μέτρων που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, την Τετάρτη - ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων - θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων για την εξέταση του Μεσοπρόθεσμου (α' ανάγνωση), ενώ στις 16 ή 17 Ιουνίου αναμένεται η τελευταία συνεδρίαση για την πρώτη ανάγνωση του Προγράμματος.
Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ η τελική ψηφοφορία πιθανόν να γίνει στις 30 του μηνός.
Σε κάθε περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία για την ψήφισή του είναι η 8η Ιουλίου, ούτως ώστε να εγκριθεί και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου στήριξης.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για το νέο πακέτο βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα καθώς και για ενδεχόμενη εμπλοκή ιδιωτών ομολογιούχων στη συμφωνία.
Όπως ανακοινώθηκε, συνομιλίες με επίκεντρο την Ελλάδα θα έχουν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σχεδιάζουν να εκδώσουν στη συνέχεια κοινή ανακοίνωση σε υποστήριξη της Ελλάδας, στην οποία θα δεσμεύονται να κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ, σύμφωνα με διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και το Ecofin, με θέμα την «Οικονομική Διακυβέρνηση».
Στις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στις άτυπες συνεδριάσεις των δύο συμβουλίων μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το ζήτημα της νέας βοήθειας στη χώρα μας θα βρεθεί εξάλλου στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στις 17 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Ιουνίου, ενώ στις 23-24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Bloomberg: Πιθανός συμβιβασμός ΕΚΤ - Γερμανίας
Σύμφωνα με το Bloomberg, η διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίας αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας απειλεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά ώστε οι δύο πλευρές ίσως αναγκαστούν τελικά να συμβιβαστούν.
«Ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρωζώνη είναι περίπου όπως ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο: και οι δύο πλευρές δείχνουν όπλα, τα οποία θα ήταν τρομακτικό να χρησιμοποιήσουν», σχολίασε αναλυτής του Centre for European Reform στο Λονδίνο. «Όλα θα "παιχτούν" στο αν γίνεται να παραταθούν οι ωριμάνσεις του χρέους χωρίς να θεωρηθεί αυτό πιστωτικό γεγονός», πρόσθεσε.
Όπως παρατηρεί το Bloomberg, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται «στα μαχαίρια» σχετικά με το ρόλο που θα παίξουν οι επενδυτές στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας μέσα σε 14 μήνες.
Ο Τρισέ χαρακτήρισε πρόσφατα «τεράστιο λάθος» μια πιθανή εμπλοκή των ιδιωτών στη συμφωνία.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η οποία θα εγγυάται την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τους επόμενους μήνες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να σταματήσει να πληρώνει το μερίδιο του δανείου που του αναλογεί.
«Οι χαράσσοντες την πολιτική στην Ευρώπη παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο διακυβεύονται πολλά και ο Τρισέ δεν είναι ακόμη έτοιμος να ανταποκριθεί», δήλωσε στο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στην Ευρώπη. «Ωστόσο, η ιστορία μας έχει δείξει ότι [ο Τρισέ] θα είναι πραγματιστής αν τεθεί θέμα διάσωσης του ευρώ», πρόσθεσε.
O κεντρικός τραπεζίτης σε δηλώσεις του επανέλαβε πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι εθελοντική και να μην προκαλέσει μια στάση πληρωμών.
«Εμείς έχουμε μια πολύ απλή θέση, είναι μια συμβουλή προς τα κράτη επειδή η ΕΚΤ δεν αποφασίζει: οι αναδιαρθρώσεις χρέους πρέπει να είναι εθελοντικές» και «θα πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένα 'πιστωτικό γεγονός' και να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια στάση πληρωμών» δήλωσε στο Λονδίνο.