Ποσό 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε 8 μονάδες βάσης ψηλότερα από την έκδοση του Μαΐου.
Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 26 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 8 μονάδες βάσης υψηλότερα από αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Μαΐου.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,96% έναντι 4,88% της προηγούμενης έκδοσης.
Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,225 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,58 φορές, έναντι υπερκάλυψης κατά 3,58 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το 37% του ποσού, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής τους ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.
Διευρύνεται το spread των 10ετών ομολόγων
Εν τω μεταξύ, άνοδο σημειώνει σήμερα τo πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's στη χαμηλότερη αξιολόγηση παγκοσμίως.
Στις 12:29, το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρυνόταν στις 1.459,9 μονάδες βάσης.
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε και το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα με το Markit, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρυνόταν νωρίτερα κατά 33 μονάδες βάσης στις 1.615 μονάδες βάσης.
Η S&P υποβάθμισε χθες τη χώρα στην κατηγορία «CCC» κάτω από το Εκουαδόρ, την Τζαμάικα, το Πακιστάν και τη Γρενάδα.
Ο ξένος οίκος προειδοποίησε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και τόνισε ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους της χώρας θα θεωρηθεί χρεωκοπία.