Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 18:23

Στο μικροσκόπιο της Επ. Αντ. οι τιμές της εισαγόμενης πατάτας

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπει ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας το θέμα των αυξημένων τιμών της εισαγόμενης πατάτας για διερεύνηση ενδεχόμενων εναρμονισμένων πρακτικών.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπει ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας το θέμα των αυξημένων τιμών της εισαγόμενης πατάτας για διερεύνηση ενδεχόμενων εναρμονισμένων πρακτικών.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας ζητάει να διερευνηθεί το θέμα των ενδεχόμενων εναρμονισμένων πρακτικών στην εισαγωγή πατάτας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διαπίστωσαν αύξηση 43% κατά μέσο όρο της λιανικής τιμής της εισαγόμενης πατάτας από την Αίγυπτο και τη Γαλλία για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σε αντίθεση με τη λιανική τιμή πατάτας από την Κύπρο που διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα.

Η αύξηση αυτή θεωρήθηκε υπερβολική και κατόπιν αυτού διερευνήθηκε ο κλάδος της εισαγωγής πατάτας. Από τα στοιχεία που εστάλησαν από τις επιχειρήσεις, προέκυψαν τα εξής:

1. Οι τιμές εισαγωγής και οι τιμές πώλησης χονδρικής εισαγόμενης πατάτας παρουσιάζουν σχετικά μικρή διακύμανση ανά τύπο πατάτας στην ίδια χρονική περίοδο.

2. Οι τιμές εισαγωγής και οι τιμές πώλησης χονδρικής εισαγόμενης πατάτας παρουσιάζουν μικρό εύρος μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης τιμής ανά εισαγωγέα, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται τρεις κύριες χώρες εισαγωγής (Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος), τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των οποίων (απόσταση, νόμισμα, τοπική οικονομία), θα ήταν αναμενόμενο να διαφοροποιούν την τελική τιμή εισαγωγής του προϊόντος.

3. Ενώ έχουν καταγραφεί σαράντα οκτώ (48) προμηθευτές πατάτας προς την ελληνική αγορά από τις ως άνω τρεις κύριες χώρες εισαγωγής, έχουν καταγραφεί μόνο δεκατέσσερις (14) εισαγωγικές εταιρείες. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι συνολικές ποσότητες εισαγόμενης πατάτας προέλευσης Αιγύπτου υπερβαίνουν συνολικά το 50% των συνολικών εισαγωγών, οι προμηθεύτριες εταιρείες είναι μόνο δέκα τέσσερις (14), οι δε εισαγωγικές εταιρείες είναι μόλις έξι (6).

Βάσει των ενδείξεων αυτών ζητήθηκε η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.