Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 12:03

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς τους ιδιώτες

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αν δεν βοηθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γ. Σταρκ: Εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών στη νέα βοήθεια.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αν δεν βοηθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορεί οι δανείστριες χώρες να κουβαλάνε μόνες τους το βάρος αυτό», δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό Super Illu. «Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει και αυτοί να επιμηκύνουν το χρέος τους. Αυτός είναι ένας όρος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα ρίσκα που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμα και τα προβλήματα χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το ευρώ.

Υπέρ μιας πιο ισχυρής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας τάχθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1994470 .

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών με τη σειρά της δήλωσε ότι, αν η Ευρώπη αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση με πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Αν οι χώρες της Ευρώπης οδηγήσουν την Ελλάδα αιφνιδιαστικά στην χρεοκοπία, υπάρχει κίνδυνος το σοκ αυτό να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και τις βάλει σε σοβαρές περιπέτειες», δήλωσε η Mαρία Φέκτερ.

Πηγή: Reuters