Νέα συνάντηση θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Κυριακή, μετά το ναυάγιο των χθεσινών συνομιλιών με αντικείμενο ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Αισιοδοξία από Μαδρίτη και Βερολίνο για λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Νέα συνάντηση θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Κυριακή, μετά το ναυάγιο των χθεσινών συνομιλιών με αντικείμενο ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία αποδίδεται στη διάσταση απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία λύση την επόμενη εβδομάδα», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, έπειτα από τις εξάωρες συνομιλίες με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον κ. Φρίντεν, το πρόβλημα έγκειται στο ότι με οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μη δημιουργηθεί «πιστωτικό επεισόδιο», δηλαδή μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα θα εθεωρείτο από τις αγορές ανίκανη να αποπληρώσει το χρέος της.
Όπως σημείωσε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν και πάλι στο Λουξεμβούργο την Κυριακή, μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντησή τους, και θα συνεχίσουν και τη Δευτέρα τις συνομιλίες τους.
Αντιθέτως, Μαδρίτη και Βερολίνο εκφράζουν την αισιοδοξία τους για εξεύρεση λύσης. Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση για την Ελλάδα, τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγκάδο, εκτιμώντας ότι η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται για την κάλυψη των υποχρεώσεών της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Πολύ βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν στην Ελλάδα τα κεφάλαια για την κάλυψη των αναγκών της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», ανέφερε η κ. Σαλγκάδο σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
Αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε: «Η συνάντηση ήταν θετική, πλησιάσαμε σε συμφωνία, μιλήσαμε ανοιχτά για τα ζητήματα και όλοι οι υπουργοί έδειξαν εποικοδομητική στάση, όπως και το ΔΝΤ».
Αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιδιώξουν να υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ακόμα συζητείται ο επιμερισμός του βάρους μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών, Ιβάν Μίκλος, η συμφωνία για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ, αναμένεται έως τις 11 Ιουλίου.
Η ημερομηνία αυτή έπεται της συνόδου κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, κατά την οποία αναμενόταν να υπάρξει συμφωνία.
«Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να συμφωνηθεί έως τις 11 Ιουλίου το αργότερο, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup για τελευταία φορά πριν από τις (καλοκαιρινές) διακοπές», είπε ο Μίκλος σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.
Διχογνωμία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα
Βασικό σημείο τριβής στις συνομιλίες είναι ο εθελοντικός ή αναγκαστικός χαρακτήρας της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αν δεν βοηθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Δεν μπορεί οι δανείστριες χώρες να κουβαλάνε μόνες τους το βάρος αυτό», δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό Super Illu. «Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει και αυτοί να επιμηκύνουν το χρέος τους. Αυτός είναι ένας όρος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.
«Υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι το βάρος της βοήθειας δεν θα σηκώσουν αποκλειστικά οι φορολογούμενοι» δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους στο Βερολίνο. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση δεν γίνεται για το «εάν», αλλά για το «πώς» θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές στο νέο πακέτο βοήθειας. Επ’ αυτού συνεχίζονται εντατικές συζητήσεις, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για το βασικό πλαίσιο της νέας βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ στις 19 και 20 Ιουνίου.
«ουσιαστική, ποσοτικά προσδιορισμένη, αξιόπιστη και εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» συμπλήρωσε ο κ. Κοτχάους. Σημείωσε μάλιστα ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει μια συναινετική λύση με την ΕΚΤ στο θέμα αυτό. Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές που υπάρχουν για το ζήτημα, ανέφερε ότι ορισμένοι εταίροι δίνουν περισσότερο βάρος στους κινδύνους της συμμετοχής ιδιωτών, ενώ άλλοι - όπως η Γερμανία - δίνουν βάρος στις δυνατότητες που ανοίγει. Η γερμανική κυβέρνηση έχει συνείδηση των κινδύνων και για αυτό πρέπει να εξεταστούν όλες οι εκδοχές, κατέληξε ο κ. Κότχαους.
Υπέρ μιας πιο ισχυρής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας τάχθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών με τη σειρά της δήλωσε ότι, αν η Ευρώπη αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση με πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.
«Αν οι χώρες της Ευρώπης οδηγήσουν την Ελλάδα αιφνιδιαστικά στην χρεοκοπία, υπάρχει κίνδυνος το σοκ αυτό να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και τις βάλει σε σοβαρές περιπέτειες», δήλωσε η Mαρία Φέκτερ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει πάντως ότι για να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή στις αγορές οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πρέπει να είναι «απολύτως εθελοντικού χαρακτήρα», γραμμή επί της οποίας συμφωνούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και το Βέλγιο.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα ρίσκα που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμα και τα προβλήματα χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το ευρώ.
Κομισιόν: Κανονικά η εκταμίευση της πέμπτης δόσης
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ διαβεβαίωσε πάντως σήμερα ότι η πέμπτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί κανονικά τον επόμενο μήνα. Ερωτηθείς αν η Κομισιόν αναμένει να λάβει η Αθήνα το ποσό, ο κ. Αλταφάζ απάντησε καταφατικά.
Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος για τη διαδοχή του Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα γίνει δεκτός από την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο. Η συνάντηση αποσκοπεί στην «εμβάθυνση της αλληλογνωριμίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ. Αντικείμενο της συζήτησης στην καγκελαρία θα είναι η κατάσταση στην Ευρωζώνη και άλλα οικονομικά θέματα
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters