Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καταβάλει το μερίδιο που του αναλογεί στο ελληνικό δάνειο, διαβεβαίωσαν στο Reuters πηγές από την ευρωζώνη, τη στιγμή που αξιωματούχος του ΔΝΤ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καταβάλει το μερίδιο που του αναλογεί στο ελληνικό δάνειο, διαβεβαίωσαν στο Reuters πηγές από την ευρωζώνη, τη στιγμή που αξιωματούχος του ΔΝΤ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Αν υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τους ευρωπαίους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα καταβάλει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει τέτοια δέσμευση», τόνισε μία εκ των πηγών.
Νωρίτερα, το ΔΝΤ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο δήλωσε έτοιμο να προσφέρει βοήθεια, αν η κυβέρνηση πετύχει συναίνεση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Ανησυχώ ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο», δήλωσε ο Ζου Μιν, ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ. «Διαθέτουμε μια ομάδα στην Αθήνα, η οποία είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να κινήσει τις διαδικασίες προς τα εμπρός, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και έτσι είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε πολύ στενά τη διαδικασία», ανέφερε.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει συναίνεση για τις προτάσεις της και ότι το ΔΝΤ θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη γιατί είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», τόνισε.
Έκκληση για υπευθυνότητα και αίσθηση συμβιβασμού προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για την Ελλάδα απηύθυνε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα. Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω αυτές τις εθνικές διαμάχες και να ανακτήσουμε την αίσθηση του κοινού μας προορισμού», τόνισε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου.
«Απευθύνω έκκληση σε όλους να επιδείξουν πνεύμα υπευθυνότητας και αίσθηση συμβιβασμού πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη», ανέφερε. «Είναι καθήκον όλων να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του ευρώ.»
«Μαλακώνει» τη στάση του το Βερολίνο
Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση μαλακώνει τη στάση της αναφορικά με τη μορφή που θα έχει η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Επικαλούμενη αξιωματούχους από το Βερολίνο, η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πετύχει μια «ουσιώδη και ποσοτική» συμβολή των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πακέτο βοήθειας, δεν επιμένει πλέον σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο επίτευξης αυτού του στόχου.
Σύμφωνα με τους FT, το Βερολίνο θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης συμφωνίας για εμπλοκή των ιδιωτών, δεδομένου ότι το ΔΝΤ φαίνεται πλέον έτοιμο να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.
Γερμανική κυβερνητική πηγή υπογράμμισε εξάλλου ότι αυτό που έχει σημασία είναι η έκβαση των συζητήσεων για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη νέα συμφωνία και όχι τόσο η μεθοδολογία.
«Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα, όχι το πώς θα φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να κάνουν κάποιο σχόλιο.
Ερωτηθείς χθες, αν η Γερμανία επιμένει στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μόνο ότι το Βερολίνο επιθυμεί μια «ουσιώδη, ποσοτική» εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται ότι το γερμανικό σενάριο προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, ενώ το άλλο σενάριο βασίζεται στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης» και προβλέπει μια εθελοντική δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών ότι θα ανανεώνουν τα ελληνικά ομόλογα όταν λήγουν.
Οι διαφωνίες σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη καθιστούν προβληματική την υιοθέτηση του συνολικού πακέτου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (23-24 Ιουνίου) και, έτσι, οι εταίροι έχουν μεταθέσει τη λήψη απόφασης για τη νέα βοήθεια στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουλίου.