Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2002 19:00

Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με εξαίρεση το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος υποχώρησε οριακά κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 4.026,9 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.168,7 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,35%, ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.548,31 μονάδες με άνοδο 0,84%, ενώ στη Φρανκφούρτη, σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,22% και έχει φθάσει τις 3.440 μονάδες.

Παρά το πτωτικό άνοιγμα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέκαμψαν, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τα ελκυστικά επίπεδα στα οποία υποχώρησαν πολλές μετοχές κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στη διατήρηση των κερδών συνέβαλε η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ενώ θετικό αντίκτυπο είχαν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Goldman Sachs σε ό,τι αφορά τα κέρδη της γαλλικής Αxa, της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ευρώπη, για το σύνολο της τρέχουσας και της επόμενης χρήσης.

Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης επικαλούμενοι τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ήταν για μία ακόμη φορά αποθαρρυντικά και καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι πολύ βραδύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πιο αναλυτικά, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μικρότερο του αναμενόμενου στο δεύτερο τρίμηνο του 2002, ενώ ο τομέας υπηρεσιών στην ευρωζώνη παρουσίασε επιβράδυνση.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης PMI που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 50,08 μονάδες παραμένοντας οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον Ιούλιο ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι 52,6 που είχε ανακοινωθεί αρχικώς.