Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Κατά τη συζήτησή του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «η συγκράτηση του χρέους είναι στόχος εθνικής επιβίωσης».
Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Κατά τη συζήτησή του ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το χρέος των 350 δισ. ευρώ είναι διαχειρίσιμο.
«Στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας, οι εταίροι μας θα βάλουν χρήματα, οι ιδιώτες πιστωτές εθελοντικά θα διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα και το κράτος θα συνεισφέρει μέσω αποκρατικοποιήσεων για να μειωθεί το χρέος», εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ.
Οπως είπε, «η συγκράτηση του χρέους είναι στόχος εθνικής επιβίωσης». «Με όλα αυτά που κάνουμε, θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε το χρέος στα 350 δισ. - ποσό τεράστιο, αλλά διαχειρίσιμο. Αυτό σημαίνει 15.000 ευρώ χρέους λιγότερα για τον κάθε πολίτη. Θα συγκρατήσουμε και τους τόκους», εξήγησε.
Απαντώντας στην αιτίαση της ΝΔ πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου, ο κ. Παπακωνταντίνου υπενθύμισε ότι τα σπρεντς σταμάτησαν να μειώνονται, όταν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων έστειλαν τα λάθος μηνύματα στους ιδιώτες επενδυτές και τους απέτρεψαν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. «Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, μαζί με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ», ανέφερε.
Στο ερώτημα γιατί στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν καταγράφονται οι εισπράξεις από την φοροδιαφυγή, ο υπουργός απάντησε πως «το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει πολύ μεγαλύτερες εισπράξεις, αλλά είναι πάγια τακτική των εταίρων, να έχουν εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις για την εκτίμηση των εσόδων». «Η συμμόρφωση είναι κάτι που πρώτα το πετυχαίνεις και μετά το υπολογίζεις», παρατήρησε.
Επιπλέον, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτικό θράσος», καθώς όπως υποστήριξε εγκαλεί την κυβέρνηση πως δεν έκανε ό,τι έπρεπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ στον συγκεκριμένο τομέα.
«Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε στη χώρα κι αν τον Ιούνιο του 2009, η τότε κυβέρνηση λάμβανε μέτρα σαν αυτά που παίρνουμε εμείς, αντί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, την ώρα που είχε παραλάβει έκθεση από το Eurogroup πως πάμε σε διψήφιο έλλειμμα, την οποία κράτησε μυστική», σημείωσε.
Απέναντι σε διαφοροποιήσεις που έχουν εκφραστεί και από το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως αντιλαμβάνεται καλά την δυσκολία που έχουν πολλοί με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο «αγγίζει και ζητήματα ταμπού».
«Η χώρα όμως», πρόσθεσε, «δεν έχει την πολυτέλεια να μην το εφαρμόσει, αλλά έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε λιμάνια, νερά κ.ά. Θα προχωρήσουμε, έχοντας το δημόσιο συμφέρον πρώτο απ’ όλα».
Πριν την υπερψήφιση, ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας προέβη σε σχολιασμό της πρωινής ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας πως ακόμα και αν γίνει δεκτή η επιχειρηματολογία του για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, «το γεγονός πως πριν από ένα μήνα, στο υπουργικό συμβούλιο, περιόριζε το κόστος τους στα 3 δισ, μαρτυρά πως το μεγαλύτερο κομμάτι τους οφείλεται στις αστοχίες εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011».
Ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε το δίλημμα «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή χρεοκοπία», όπως το κόμμα του είχε απορρίψει και το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», καθώς «η ΝΔ δεν πιστεύει σε μονοδρομήσεις».
«Αν έχουμε διαπιστώσει όλοι ότι το Μνημόνιο απέτυχε, γιατί δεν επικαιροποιούμε από τώρα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση τα λάθη που καταγράφουμε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου;», διερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας.
Από πλευράς του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης υπήρξε λακωνικός, καθώς, όπως ανέφερε, «δεν είναι του χαρακτήρα μου να επιτίθεμαι σε υπουργούς που είναι πεσμένοι». Κατά τα άλλα, ο κ. Μαρκάκης περιορίστηκε να παρατηρήσει πως στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται κοστολόγηση της λαθρομετανάστευσης (παραεμπόριο, μη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών) - και πως αυτό το ζήτημα θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει να το αντιμετωπίζει.
Ενστάσεις από τους κοινωνικούς φορείς
Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, είχαν στο σύνολό τους εκφράσει αρκετές ενστάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βαθαίνει την ύφεση η οποία προβλέπεται να φθάσει στο - 4,2% και αυξάνει την ανεργία, η οποία φέτος, αναμένεται να κλείσει στο 22 - 23%, προκαλώντας απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία 6 δισ. ευρώ. «Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκτιμάμε ότι το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και συνταξιούχων το 2015 θα βρίσκεται στο 40 - 45% του έτους 2008. Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων το ΙΚΑ που χάνει αυτή την στιγμή 115 εκ. ευρώ το χρόνο και η οικονομία θα μπει σε φαύλο κύκλο», προέβλεψε ο κ. Ρομπόλης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος υποστήριξε πως «με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι δανειστές μας τεντώνουν το σχοινί επικίνδυνα, και για μας και γι’ αυτούς».
Ειδικότερα, ο κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε «επιλογή αυτοκτονίας» την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% - μέτρο που αφορά «140.000 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που λειτουργούν στα ξενοδοχεία, οι οποίες διαθέτουν 600.000 θέσεις εργασίας - μοναδικός πυλώνας, τρυπίτσα απασχόλησης για τους νέους και τις νέες. Η αύξηση του ΦΠΑ, αποτελεί πράξη αναστολής και πισωγυρίσματος για το μοναδικό σοβαρό αναπτυξιακό μέτρο που εξαγγέλθηκε, δηλαδή την μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία».
Ο κ. Ασημακόπουλος δεν θεώρησε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας την μείωση του συντελεστή φορολόγησης στις επιχειρήσεις, όσο την μείωση των εμμέσων φόρων και τις φοροαπαλλαγές με παράλληλη υποχρέωση επενδύσεων. «Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, κανείς δεν έχει την διάθεση να καρφώσει ένα καρφί στην επιχείρησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλέον αρνητικός για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, που διαπίστωσε πως «περιλαμβάνει μέχρι και λογιστικά λάθη - και από κει καταλαβαίνουμε το πώς διαπραγματευτήκαμε και γιατί μας αντιμετωπίζουν, όπως μας αντιμετωπίζουν σήμερα».
«Το πρόγραμμα επιβαρύνει τον κάθε μικρό ή αυταπασχολούμενο. Βλέπουμε και ακούμε να γίνεται λόγος για δισεκατομμύρια, αλλά στην αγορά δεν υπάρχει σάλιο. Στο εμπόριο, η ανεργία παρουσιάζει αύξηση 2,8% σε ένα μήνα - 100.000 θέσεις ανεργίας απ’ την αρχή του χρόνου. Δεν είναι το μισθολογικό κόστος που μας βάζει λουκέτο: Θα πρέπει να ανασχηματίσετε τα 20 εισπρακτικά μέτρα, καθώς, μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 60% του ετήσιου τζίρου μας πηγαίνει σε φόρους. Ούτε συνέταιρος δεν παίρνει τόσα», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, υποστήριξε πως «υπάρχει στοχοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, στη βάση ότι ανήκει σε παλιανθρώπους και φοροφυγάδες και είναι δίκαιη η τιμωρία τους. Έχει χαθεί το μέτρο - και επιβάλλονται τόσο υψηλοί φόροι που ο πολίτης θα αποθαρρυνθεί να τους πληρώσει. Όταν ο έφορος δεν μπορεί να εισπράξει, βγάζει τα ακίνητα στον πλειστηριασμό, αλλά με πρώτη τιμή προσφοράς την αντικειμενική αξία, κανείς δεν προσέρχεται».
Ο κ. Παραδιάς πρότεινε να εξαιρεθούν τα απρόσοδα ακίνητα από την φορολόγηση και να πραγματοποιηθεί άμεση μείωση των συντελεστών εμπορικότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ