Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να διασπά το φράγμα των απωλειών που σημείωνε από τον Ιανουάριο. Δανειστές, όπως η Sumitomo Mitsui Banking Corp., εμφάνιζαν κέρδη, μετά από δημοσίευμα σε εφημερίδα, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις τράπεζες να προχωρήσουν στην αποπληρωμή δανείων, που έχουν χορηγήσει.

Ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, κέρδιζε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στις 9.196,86 μονάδες, στις 11 π.μ. (τοπική ώρα). Χθες, ο δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 9.000 μονάδες - για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 19 ετών - ακολουθώντας την ίδια πτωτική πορεία επτά ημερών, μεταξύ 8 και 17 Ιανουαρίου. Ο Topix, από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών, σημείωνε κέρδη 1,7%, φθάνοντας στις 901,12, μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών να αποτελούν περίπου το 15% των συνολικών του κερδών.

«Αυτό που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές, είναι ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν τις τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια και τις απώλειες των μετοχών, που οδηγούν σε οικονομική κρίση», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 68 δισ. δολ. με την Daiwa Asset Management Co.

Στις άλλες αγορές, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi παρουσίαζε άνοδο 0,3%. Η μετοχή της Posco, της δεύτερης σε μέγεθος βιομηχανίας ατσαλιού στον κόσμο, κινείτο ανοδικά, καθώς αναμένεται να εμφανίσει κέρδη το τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά την ανακοίνωσή της ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα αύξηση των τιμών της, για τρίτη φορά μέσα στο έτος.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX κέρδιζε ποσοστό 0,8%, μετά την αύξηση που σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου και του χαλκού. Την άνοδο του δείκτη οδηγούσε η μετοχή της Miners BHP Billiton και της Rio Tinto Group.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times και οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Μαλαισία και την Κίνα, σημείωναν απώλειες. Ανοδικά κινείτο ο δείκτης στις Φιλιππίνες.